Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi reformları

Türkiye'de 2024-2028 Kalkınma Planı'na göre sosyal güvenlik reformlarına odaklanılıyor. İşte planın detayları!

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2023 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2023 15:13

2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı'na göre, Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde önemli reformlar gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu reformlar, sosyal güvenlik sisteminin daha etkin ve kapsayıcı hale getirilmesini amaçlamaktadır.

Sosyal güvenlik sisteminin gelecekteki zorluklarla başa çıkabilmesi için alınacak önlemler arasında, nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemine olan etkilerini azaltmak için "Bakım Sigortası" ve mesleki rehabilitasyon uygulamalarının hayata geçirilmesi bulunmaktadır. Bu, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanının düzenlenmesini ve daha fazla kişiye erişilebilir hale getirilmesini hedeflemektedir.

Ayrıca, düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi özel gruplar için sosyal sigorta programlarının oluşturulması öngörülmektedir. Bu programlar, daha fazla kişinin sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayarak sosyal güvenlik sisteminin kapsamını genişletecektir.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği için aylık bağlama sisteminin gözden geçirilmesi ve prim tahsilatlarının artırılması planlanmaktadır. Aynı zamanda, istihdam teşviklerinin etkinliği gözden geçirilerek sadeleştirilecek ve sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir.