İznik Gölü'ndeki Antik Bazilika Ziyareti

İznik Gölü'nde yer alan ve 2010 yılında havadan çekilen bir fotoğraf sonrası keşfedilen 2 bin yıllık antik bazilika, dünyanın en büyük 10 keşfi arasında yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 11:47

Tarihi yapıyı ziyaret etmek için Fener Rum Patriği Bartholomeos ve bir grup papaz, geçtiğimiz hafta çarşamba günü Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Trilye Mahallesi’nde gerçekleştirilen denizden haç çıkarma töreninin ardından İznik ilçesine geldi.

Aziz Neophytos adına yapılan bazilikanın, İznik Gölü’nün sularına İS 740 yılındaki depremle gömüldüğü tahmin ediliyor. Bu antik yapı, Hıristiyanlığın kutsal kitabı İncil’in düzenlendiği İznik Konsili'ne ev sahipliği yapmıştır. İncil'in yüzlercesinin toplandığı ve dört tanesinin seçilip diğerlerinin yakıldığı bu tarihi konsil, söylendiğine göre bu bazilikada gerçekleştirilmiştir.

Güvenlik gereği kapalı olan bazilikaya giremeyen papazlar, tel örgülerin ardından bol bol fotoğraf çekerek bu önemli yapıyı ziyaret ettiler. Rum Patriği Bartholomeos da, İznik Gölü’nün suları altında bulunan tarihi bazilikanın bulunduğu alana gelerek tel örgülerin ardından fotoğraf çektirdi.