Hava Durumu

#11 Eylül

Haberin Analizi - 11 Eylül haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, 11 Eylül haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa’nın kurtuluşunun 101. Yılı Haber

Bursa’nın kurtuluşunun 101. Yılı

Tüm Bursalılar, ellerindeki Türk bayraklarıyla coşkuya ortak oldu. Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibi de gösterisiyle büyük beğeni topladı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyeleri, şehrin kurtuluşunu temsili olarak canlandırdı. Türk bayrakları ile tarihi belediye binasının önüne gelen milis kuvvetleri, vatandaşlardan alkış aldı. İstiklal Marşı'nın okunması sırasında tarihi belediye binasındaki Türk bayrağı, gaziler tarafından göndere çekildi. Daha sonra Ulu Cami'nden kurtuluş salası okundu. Ardından milis kuvvetleri temsilcileri, Türk bayrağını öperek Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız’a teslim etti. Başkanvekili Fethi Yıldız, gazilere çiçek takdim etti. Tarihi Belediye Binası önündeki kurtuluş törenleri 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar yapılan fener alayı ile devam etti. Buradaki halk oyunları gösterileri ilgiyle izlenirken, kurtuluşun ilk gün etkinlikleri Uğur Işılak konseriyle tamamlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Gökhan Dinçer, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi. Yunan işgalinin 2 yıl 2 ay 2 gün sürdüğünü hatırlatan Dinçer,  o dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsüne Bursa'nın işgali sebebiyle siyah örtü örtüldüğünü dile getirdi. Bursa'nın işgalden kurtulmasıyla bu örtünün de kaldırıldığını anlatan Dinçer, Türk Milleti'nin tarih boyunca her zaman ne kadar azimli ve kararlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gemlik’te düşman işgalinden kurtuluşun 101. yılı kutlandı Haber

Gemlik’te düşman işgalinden kurtuluşun 101. yılı kutlandı

Atatürk Anıtına; Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenginin sunumuyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Üç pare top atışı yapıldı.   Programın iskele Meydanı’ndaki bölümünde ise; Halk oyunları gösterileri ve eğitimli köpek gösterisiyle devam etti. Gemlik Belediye Başkan Vekili Galip Gür günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. “Milletimizin destanlarla dolu tarihi vardır” Gemlik Belediye Başkan Vekili Galip Gür, 11 Eylül tarihinin emperyalistlere unutulmayacak bir ders verdiğini ifade ederken, aynı karar ve inançta olduklarını belirtti. Gür konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı;   Bugün 11 Eylül, Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist  güçlere unutamayacakları bir dersi verdiğimiz gündür. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin destanlarla dolu tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz işte böyle bir tarihin ürünüdür. Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, 101 yıl önce bu vatan için nasıl can verildiyse bugünde aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık.  101 yıl önce tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kurtuluş mücadelemizde şehit düşen Yüzbaşı Cemal'i, Er Mehmet Ali'yi, İmam Mehmet Efendi, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Ülkemizin dört bir yanında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allah’tan güç kuvvet diliyor, halkımızın bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyor, tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.   Yapılan konuşmaların ardından Gemlik’in kurtuluşunda şehit düşen Yüzbaşı Cemal, Hafız Mehmet Efendi ve Er Mehmet Ali’nin Emetullah Hatun cami yanındaki kabirleri protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi. Ziyaret okunan duanın ve bırakılan karanfilin ardından sona erdi.

Başkan Gürkan, Bursa'nın Kurtuluşu'nu mesajla kutladı Haber

Başkan Gürkan, Bursa'nın Kurtuluşu'nu mesajla kutladı

Gürkan Mesajında; “2 yıl, 2 ay, 2 gün süren ve büyük taarruz harekatı ile 11 Eylül 1922 de esaretten kurtarılan Bursamızın, düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılını kutluyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, zafere inanıp canı pahasına bu mücadeleye katılan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.     İl Başkanı Davut Gürkan, yayımladığı yazılı mesajında, Mondros Mütarekesinin ardından itilaf devletlerinin desteğiyle ile Yunan askerleri tarafından işgal edilen Bursa’nın, aynı zamanda Kurtuluş Mücadelesinin de sembollerinden biri olduğunu belirtti.  Türk Milleti'nin tarihin her döneminde karakterinin temelini oluşturan bağımsızlığını korumak adına büyük onur ve cesaret örnekleri sergilediğini belirten Başkan Gürkan;  “Kurtuluş Savaşı sürecinde Bursa'nın işgali ile meclis kürsüsüne siyah bir örtü serildi. TBMM kürsüsüne bu kara günü temsilen serilen bu siyah örtü, kurtuluş ümidini yaşatan, Türk milletinin azmini ve iradesini diri tutan önemli bir sembol haline geldi. Bursa'nın işgali sadece Bursalıları değil, tüm Osmanlı coğrafyasını derinden etkilemiştir. Yaklaşık 600 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Bursa'mızın, düşman kuvvetlerince işgal edilmesini elbette ki milletimiz kabul etmeyecekti. Bu harekete karşı Bursa'da, düşmana karşı verilen büyük mücadeleyle bağımsızlık tutkumuz bir kez daha bütün dünyaya gösterilmiştir. Bu vesile ile Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümünü kutluyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluş mücadelesine canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.