Hava Durumu

#Afet

Haberin Analizi - Afet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afet haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BTÜ’de afet farkındalık eğitimi verildi Haber

BTÜ’de afet farkındalık eğitimi verildi

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Bursa Teknik Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) ile birlikte yürütülen “Afetlere Dirençli Afetlerde Bilinçli Gençler” projesi kapsamında eğitim düzenlendi. Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salon’da düzenlenen eğitime, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, paydaşlar akademisyenler ile idari personel katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Türkiye, başta deprem olmak üzere sel, orman yangını gibi afetlerden son dönemlerde ziyadesiyle etkilendi. Bu çerçevede afetlere dirençli, afetlerde bilgili gençlerin yetişmesinin ve bu gençlerin sayısının artmasının toplumun afetlere karşı direncini artıracağına ve afet sonrası iyileşmeyi hızlandıracağına inanıyorum. Bu proje çerçevesinde eğitimlere katılan gençlerimizin, afet sırasında nasıl davranmaları ve etkili bir şekilde nasıl müdahale edilmesi gerektiğini öğreneceklerine inanıyorum” dedi. “Afetlere Dirençli Afetlerde Bilinçli Gençler” projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Arzu Saygıner Çil ise, 6 Şubat depremlerini hatırlatarak, “Kahramanmaraş merkezli depremlerde, pek çok tecrübeyi edindik ve bizler de farkındalık oluştu. Ve biz burada bir şeyin farkına vardık; engelli ya da kısıtlı bireylere ulaşamadığımızı gördük. Biz de bu proje vesilesiyle yapacağımız eğitimler ve faaliyetlerde bunun için nasıl bir yöntem belirlemeyiz niyetiyle projemizin başvurusunu gerçekleştirdik. Projemizde önce gençlerimizle ve gençlerimizle birlikte olan akademisyenlerimizle hareket ediyor olacağız” diye konuştu. Program, Anadolu Arama Kurtarma ve Araştırma Derneği Başkanı Sinan Cem İyihuylu’nun Afet Farkındalık Eğitimi’nin ilk bölümü ile devam etti. İyi huylu, afet sırasında ve sonrasında yapılacaklarla alakalı bilgi verirken, Türkiye’nin güncel deprem haritasına da değindi. BTÜ Afet Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Burak Arıcak da eğitimin ikinci bölümünü verirken, AKES-DER Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Uyanık, “Afetlerde Psikolojik İlk Yardım ve Psikososyal Destek” konusunda bilgilendirilmelerde bulundu. SUBÜ Arama Kurtarma Ekibi Takım Lideri Öğretim Görevlisi Hasip Cana ise programın son bölümünde, depremde edindikleri saha deneyimlerini paylaştı.

Bakan Özhaseki: Kahramanmaraş'ı kültürel dokuyu koruyarak ayağa kaldırıyoruz Haber

Bakan Özhaseki: Kahramanmaraş'ı kültürel dokuyu koruyarak ayağa kaldırıyoruz

ANKARA (İGFA) - 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgenin inşa ve ihyası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta da bölgenin tarihî ve kültürel dokusu korunarak yeni afet konutları, köy evleri ve iş yerleri inşa ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kahramanmaraş’ta yapılacak afet konutu, köy evi, depo-ahır ve iş yerlerinin sayısına ilişkin bilgi verdi. https://twitter.com/mehmetozhaseki/status/1715266773887471942 Bakan Özhaseki Kahramanmaraş’ta, 82 bin 104 afet konutu, 30 bin 310 köy evi, 34 bin 504 depo-ahır ve iş yeri olmak üzere toplam 146 bin 918 bağımsız bölüm yaptıklarını bildirdi. “39 BİN 121 AFET KONUTU VE KÖY EVİMİZİN YAPIMINDA SONA YAKLAŞTIK” Bakan Özhaseki yaptığı paylaşımda, depremin ardından hızla başladıkları inşa ve ihya çalışmalarında 39 bin 121 afet konutu ve köy evinin yapımında sona yaklaştıklarını dile getirdi. Bakan Özhaseki ayrıca Kahramanmaraş'ı, tarihî ve kültürel dokusunu koruyarak ayağa kaldırdıklarını da belirtti. Paylaşımda, “Yerinde Dönüşüm” projesine Kahramanmaraş’ta başvuranların sayısına ilişkin de bilgi veren Bakan Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm projemize de Kahramanmaraş'ta şu ana kadar 40 bin 665 başvuru yapıldı, başvurular ve çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor.” dedi. Bakan Özhaseki, sağlam ve güvenli yapılarla, iklim dostu, Sıfır Atık uyumlu, yeşil bir Kahramanmaraş inşa ettiklerini de dile getirdi. Bakan Özhaseki, ayrıca, depremzede vatandaşlar için yapılan sağlam ve güvenli evleri gösteren bir video da paylaştı.

Gemlik Belediyesi’nden Mahalle Afet Gönüllülerine dev destek Haber

Gemlik Belediyesi’nden Mahalle Afet Gönüllülerine dev destek

Destek sağlanan ekipmanların içerisinde; hidrolik kaldırıcı, beton kesici, hidrolik demir makası gibi özellikle deprem sonrasında yıkılan enkazlarda arama kurtarma faaliyetlerini kolaylaştıracak aletlerin ve barınma sorununu ortadan kaldıracak çadır gibi ürünlerin bulunduğu onlarca parça eşya, Gemlik Belediyesi tarafından Mahalle Afet Gönüllülerine temin edildi. İlk kez 17 Ağustos Depremi anma programında sergilenen ekipmanlar vatandaşlar tarafından dikkatle incelenirken,  Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Bursa Mahalle Afet Gönüllüleri Başkanı Yusuf Yumru’dan teçhizatların kullanımı hakkında bilgi aldı.  Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde arama kurtarma faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerken, zamanında yapılacak müdahaleyle birlikte çok sayıda insanı enkaz altından çıkartılabileceğine dikkat çekti. Mahalle Afet Gönüllülerinin yaşanan doğal afetlerde her zaman en önde görev aldıklarını ifade eden Başkan Sertaslan, yaptıkları başarılı müdahalelerden dolayı Mahalle Afet Gönüllüleri’ni tebrik ederken, “Ülkemizin deprem felaketiyle bir daha karşı karşıya kalmamasını diliyorum. Mag – Der’e temin ettiğimiz ekipmanlara eğitimler dışında hiçbir zaman ihtiyaç kalmamasını temenni ediyorum” dedi.  Mahalle Afet Gönüllüleri Başkanı Yusuf Yumru Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’a desteklerinden dolayı teşekkür ederken, tüm vatandaşları afet farkındalık eğitimi almaya davet etti.

Afetlere karşı dijital çözüm Haber

Afetlere karşı dijital çözüm

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) birim ve iştiraklerine ait bilişim altyapılarının daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir olması için İBB Bilişim Kontrol Merkezi açtı. İBB Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve İBB telekomünikasyon altyapı iştiraki İSTTELKOM AŞ’nin projesiyle kurumların dijital altyapılarının ve güvenlik olgunluklarının artırılarak 365 gün, 7/24 tek noktadan izlenmesi mümkün olacak. Uluslararası standartlarda 3 bin 500 metrekare alana sahip İBB Veri Merkezi içerisinde kurulan Bilişim Kontrol Merkezi ile tüm sistem ağ ve güvenlik operasyonlarına ait izleme, analiz ve müdahaleler uzman personel tarafından yapılacak. ACİL DURUMLARDA ÜS OLACAK İBB Bilişim Kontrol Merkezi’nde Network Operasyon Merkezi(NOC), Siber Güvenlik Operasyon Merkezi(SOC) ile birer yönetim ve toplantı odası bulunuyor. Oluşturulan merkez aynı zamanda afet ve diğer acil durumlarda bilgi ve iletişim alanındaki kamu düzenine ait faaliyetlerin merkezi olarak yürütülmesine önemli katkılar sunacak. “ÖNCEDEN TEDBİR ALIYORUZ” İBB ve iştiraklerinin artık birlikte sistemlerini yönettikleri bir merkez açtıklarını kaydeden İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner, “Burada oluşturduğumuz sistemleri kullanarak 7/24 network takibinin yanı sıra saldırıları engelliyor ve önceden tedbir alıyoruz. Siber savunmada yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri giderek önem kazanıyor, çalışmalarımızı bu çerçevede artırmayı hedefliyoruz’’ dedi. “ÖNEMLİ BİR ROL ALACAK’’ İBB İştirakler Teknoloji Grup Başkanı Nihat Narin de ‘’Bilişim Kontrol Merkezi ile kritik kamu kurumlarına ait bilişim altyapılarının daha güvenli ve sürdürülebilir olması için çok önemli bir altyapıyı hayata geçirdik. Merkez kamusal veri ve sistemlerin takip ve analizi noktasında alanında büyük bir boşluğu doldurmakla birlikte ukavemet ve farkındalığı artırmada önemli bir rol alacak’’ ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.