Hava Durumu

#Alinur Aktaş Gündem

Haberin Analizi - Alinur Aktaş Gündem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alinur Aktaş Gündem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da Asım'ın Nesli vefa gecesinde buluştu Haber

Bursa'da Asım'ın Nesli vefa gecesinde buluştu

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin periyodik olarak düzenlediği “Asım’ın Nesli Gençlik Buluşmaları” projesi kapsamında 7 Güzel Adam’a Vefa Gecesi programının bu ayki konusu merhum ‘Diriliş Şairi’ Sezai Karakoç oldu. Şair İbrahim Sadri ve Metin Önal Mengüşoğlu’nun üstadın fikirlerini ve şiirlerini konuştuğu etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız ve çok sayıda genç katıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirilen program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız, salonu dolduran gençleri katılımlarından dolayı tebrik etti. Yeni nesil teknolojilerin artık gençlerin çalışma odalarından çıktığını belirten Yıldız, “Türkiye’de iki tip gençlik var; nereye gideceğini bilen gençlik ve nereye gideceğini bilmeyen gençlik. Sizler nereye gideceğini bilen gençlik olarak buradasınız. Sizler için asıl sorumluluk şimdi başlıyor. Nereye gideceğini bilmeyen gençliğe yön vermek zorundasınız. Yeni nesil teknolojiler artık gençlerin çalışma odalarından çıkıyor. Bilim ve teknolojide yarışmak zorundayız. Bu ülkenin geleceğini sizler şekillendireceksiniz” dedi. Sezai Karakoç’un Kudüs şiirini okuyarak programa başlayan Şair, Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara dikkat çekti. 20 Kasım’ın Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiği gün olduğunu hatırlatan Mengüşoğlu, İsrail’in hiçbir kural tanımadığını ifade ederek salondakileri İsrail destekçisi firmaların ürünlerini boykot etmeye çağırdı. Etkinlikte Sezai Karakoç’un şiirlerini seslendiren İbrahim Sadri ise, “Sezai Karakoç gibi şiirin büyük bir çınarının yad edildiği programda yer almak, özellikle Bursa gibi çok sevdiğim bir şehirde bunun gerçekleşmesi benim için çok değerli. Bir yandan da Gazze’de yaşananlardan dolayı kalbimiz yaralı. Tam bir Kudüs aşığı bir üstadı yâd ediyoruz. Özellikle gençlerimize büyüklerimizi, şairlerimizi, önderlerimizi anlatmamız gerekiyor. Bunlar bizim vazifemiz. Dolayısıyla ben çok mutluyum, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de böyle bir etkinliğe imza atmasını ve layıkıyla yapmaya çabalamasını kıymetli buluyorum” diye konuştu. Program sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri ve Spor Dairesi Başkanı Yunus Kaldırım, İbrahim Sadri ve Metin Önal Mengüşoğlu’na çeşitli hediyeler verirken salonu dolduran gençler de katılımcılarla hatıra fotoğrafında buluşarak anı ölümsüzleştirdi.

Bursa'da söz geleceğin teminatı olan çocuklarda Haber

Bursa'da söz geleceğin teminatı olan çocuklarda

BURSA (İGFA) -  Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Aile, Kadın ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde ‘Gelecek, yüzyılı konuşuyor’ konulu çalıştay düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ve 150 civarında öğrenciler katıldı. Ülkenin geleceği olan çocuklara her zaman güvendiğini ve fikirlerine önem verdiğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, daha büyük işlere imza atmak için fikir sunan ve düşünen nesillere ihtiyaçları olduğunu belirtti. Düzenlenen çalıştayın gençler için bir fırsat olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Her zaman büyük düşünün. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Kadim bir tarihimiz var. Yapacağınız daha çok işler var. Ülke olarak güçlü olmak zorundayız. Maalesef güçlünün haklı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Üretmek zorundayız, icraat yapmak zorundayız, yüksek teknolojiyle donanmak zorundayız. O yüzden konuşmak, tartışmak, düşünmek ve bunları hayata geçirmek zorundayız. Bunu yapacak olan sizlersiniz. Bizler de sizlere uygun ortamlar hazırlayarak özgüveninizi ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, tüm çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutladı. Geleceğin yöneticileri olan çocukların, haklarını yine kendilerinin koruyacağını dile getiren Vali Demirtaş, “Programda Dünya Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesine ve bugüne yansımaları aktarılacak. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Bursa’mızda ve ülkemizde çocuk haklarına dair yeni pencereler açılacaktır. İnanıyorum ki Birleşmiş Milletler’e yön ve yol gösterecek fikir ve görüşler çıkacaktır. Tüm katılımcılara kolaylıklar diliyorum” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, toplantıda ortaya çıkacak genç fikirlerin önem taşıdığını belirtti. Gençlere güvendiklerini söyleyen Alireisoğlu, dünyanın çocukların temiz fikir ve düşüncelerine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her devletin çocukların yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışma yapmak zorunda olduğunu hatırlattı. Sözleşmenin maddelerini konuşmak ve yeni uygulama örnekleri belirlemek üzere toplantının düzenlendiğini anlatan Uysal, yarınlara yön verecek olan toplantının hayırlı olmasını diledi.

Bursa'da okçular hedefi 12'den vurdu Haber

Bursa'da okçular hedefi 12'den vurdu

Bursa’da amatör spor kulüplerine nakdi ve ayni destek sağlayan, mevcut sahaları yenileyen, sporun tabana yayılması için yaz ve kış spor okulları gibi projelerle her zaman sporcunun yanında olan Büyükşehir Belediyesi, geleneksel sporların yaşatılması adına da çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa’yı ulusal ve uluslararası arenada temsil edecek madalyalı okçuların yetiştirilmesi adına okçuluk tesisini hizmete açan Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına da Geleneksel Türk Okçuluğu 100. Yıl Bursa İl Şampiyonası’nı düzenledi. Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu işbirliğinde düzenlenen şampiyonaya, 38 kulüpten toplam 570 sporcu katılım sağladı. İki gün süren şampiyonada, sporcular minik, yıldız, genç ve büyük olmak üzere 4 ayrı kategoride yarıştı. 18 metreden 7 seride toplam 35 atış yapan sporcular, hedefi 12’den vurabilmek adına hünerlerini sergiledi. Şampiyonanın ödül törenine geleneksel okçuluk kıyafetlerini giyerek katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, turnuvaya katılan sporcularla sohbetti. Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu İl Temsilcisi Naşit Gündoğan ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş'un katıldığı ödül töreninde konuşan Başkan Aktaş, okçuluk sporunun Bursa’da eskiden olduğu gibi yeniden ilgi görmeye başladığını söyledi. Şehirde ‘Okçular Çarşısı’nın da bulunduğunu hatırlatarak okçuluk kültürünün geçmişten geldiğini belirten Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bu kültürü yeniden ortaya çıkarttığını ifade etti. Başkan Aktaş, “Bursa’da 38’i geleneksel ve 5’i olimpik olmak üzere toplam 43 kulübümüz ve bin 420 civarında lisanslı sporcumuz var. Türkiye’de bu manada bir altyapısı olan başka şehir yok. Futbolun bu denli ön planla tutulduğu bir ortamda geleneksel sporları önemsiyoruz. Çocuklarımız eğitimlerinin yanında sporla ilgilenmeyi sürdürüyor. Okçuluk, Türk Milletinin zaten ruhunda olan bir spor. Gençlerin bu konudaki yeteneklerini ortaya çıkarmak için yatırımlar yapıyoruz. Bu yarışmaları yapmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın rahat ortamlarda daha iyi imkanlarla spor yapmasını istiyoruz. Bu şampiyonayı da Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılı dolayısıyla düzenledik. Yarışmaya katılan tüm sporcularımızı ve kulüplerimizi tebrik ediyorum” dedi.

“Bursa’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var” Haber

“Bursa’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var”

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı oturumunda, Gaziakdemir Kentsel Dönüşüm Projesi’yle alakalı bir soruya cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, projenin şeffaf bir şekilde ve herkese açık olarak yürütüldüğünü söyledi. Hiçbir yerde karşılaşmadıkları bir şekilde Gaziakdemir’de projenin büyük bir kabul gördüğünü belirten Başkan Alinur Aktaş, “Kentsel dönüşüm işi çok sıkıntılı ve gıcırtılı bir iştir. Bizim bir derdimiz var. Bursa’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Kırmadan, dökmeden, büyük bir mutabakatla geldiğimiz bir nokta var. Gerçekten iyi bir hız aldık. Şüpheniz olmasın, çok daha güzel işler yapacağız. Arabasını veya beyaz eşyasını değiştirirken fark vermeyi göze alan vatandaş, ev değiştirmeye gelince ‘fark vermem’ algısı taşıyor. Bu algı Türkiye’nin her yerinde var. ‘40 yıllık eski evimi al, aynı metrekarede bana yeni ev ver’. Böyle bir kentsel dönüşüm dünyanın hiçbir yerinde yok. Dolayısıyla bundan kaynaklanan beklentiler var” diye konuştu. Usule uygun olmayan bir işlerinin olmadığını dile getiren Başkan Aktaş, BURKENT’in bu noktada önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ekiple birlikte daha vizyonel bir bakış açısı ortaya koymaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Gaziakdemir’de kentsel dönüşüm ofisimiz var. Arzu eden herkese oraya gidip, konuşup, istişare edebilir. Vatandaş kendisini de toplanıp kentsel dönüşüm yapabilir. Ama bölgedeki insanların ortak bir irade ortaya koyması lazım. Bizler de prosedür neyse Beşyol’da, Gaziakdemir’de, 1050 Konutlar’da, Değirmenönü’nde, Karapınar’da, Ulus’ta aynısını uyguluyoruz. Velhasıl Bursa sudan ibaret olduğu gibi velhasıl kentsel dönüşüm de zor iştir” diye konuştu.

Avrupalı belediyeler Bursa’da buluştu Haber

Avrupalı belediyeler Bursa’da buluştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından düzenlenen ‘Genel Sekreterler ve Direktörler Toplantısı'nın bu yılki ikinci toplantısı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra CEMR Genel Sekreteri Fabrizio Rossi, yurtdışından ve yurtiçinden toplam 50 farklı belediyeden yetkililer katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarih ve kültür şehri olan, 5 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’da önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Yerel yönetimleri, bulunduğu bölgeye hizmet etme sorumluluğu taşıyan önemli ve değerli kurumlar olarak gördüğünü belirten Başkan Alinur Aktaş, yüklerinin ağır ve ilerledikleri yolun yorucu olduğunun farkında olduklarını ifade etti. Halka hizmet konusunda her şartta, her zorluk altında, gece- gündüz demeden çalışmaya ve çabalamaya devam ettiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Gerek pandemi, gerek depremler, gerek savaşlar hem insan hayatına hem de dünya ekonomisine ciddi olumsuzluklar yansıtıyor. Dünya artık küçük bir yer haline geldi. Modern hayat, teknolojik yenilikler, uzakları en yakına taşıdı. Dünyanın en uç noktasında olan bir olaydan saniyeler içinde haberdar olabiliyor, çok uzak mesafelerdeki biriyle anında etkileşime geçebiliyoruz. Ülkeler artık çok daha kozmopolit ve daha geniş bir kültür yelpazesine sahip hale geldi. İnsana dokunan her faaliyetin bir kelebek etkisi gibi diğer şehirlere, hatta ülkelere ulaştığını görebiliyoruz. Dünyadaki güzel yerel yönetim örneklerini alıp kendimize yönelik kullanma imkanına sahibiz. Durum böyle olunca beraber hareket etme bilincinin önemi de daha açık bir şekilde hissediliyor. Paylaşılan zorluklar benzer olunca; çözümlerin ve müdahalelerin de beraberce yürütülmesi gerekliliği ortaya çıkıyor” dedi. Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi CEMR’in, 27’si AB üyesi ülke olmak üzere 41 ülkeden 60 ulusal birlik aracılığıyla, 150 bin belediye ve bölgesel yönetimi temsil eden önemli bir topluluk olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Türkiye Belediyeler Birliği de ülkemizdeki faaliyetlerinin yanı sıra CEMR’in Türkiye’deki temsilciliği görevini de yürütüyor. Yapılan toplantı, Avrupa'nın dört bir yanından liderlerin bir araya gelerek, dünya genelinde var olan ortak sorunları görüşmeleri ve çözüm yolları aramaları açısından büyük önem taşıyor. Ortak vizyonun geniş bir perspektiften bakarak tüm Avrupa'ya hatta dünyaya hizmet etmek olduğunun farkındayız. Toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Toplantının amacına ulaşmasını diliyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı tarafından ‘Guest city’ konu başlıklı sunum yapıldı. Toplantı, CEMR Genel Sekreterleri ve Direktörlerin söz almasıyla devam etti.

BESAŞ’tan çalışanlarına hijyen eğitimi Haber

BESAŞ’tan çalışanlarına hijyen eğitimi

Bursalılara 500’ün üzerinde satış noktasıyla hizmet veren BESAŞ, gıda kaynaklarının hijyenik ve güvenilir bir biçimde kullanılarak hijyenden ödün verilmemesi adına düzenlediği gıda güvenliği eğitimlerini aralıksız sürdürüyor. BESAŞ idari, üretim, sevkiyat, satın alma birimi de dahil olmak üzere tüm personelin katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, ilk olarak Gıda Mühendisi Gaye Göncü tarafından ‘ISO 22000 Gıda Güvenliği ve Hijyen Eğitimi’ verildi. Eğitimde, ürünlerde gözle görülebilen ve görülmeyen riskler, hammadde, girdi ve çıktı aşamalarındaki kritik noktalara dikkat çekildi. Bulaş risklerine karşı hijyen, el yıkama, kişisel temizlik ve gıda maddelerinde bulaşı önlemek için kullanılan koruyucu ekipmanlar, gıdada hijyen ile alakalı yeni teknolojiler konularında da personelin bilgileri yenilendi. Eğitim programında, Dünya Helal Birliği yetkilisi Ahmet Gelir tarafından “Helal Gıda” eğitimi de verildi. Ürünlerinde ‘Helal Gıda’ sertifikalarına sahip olan BESAŞ tarafından personelin de helal gıda konusunda bilinçlenmesi amaçlanırken, dünyadaki helal gıda konusunda yapılan çalışmalar, helal standartları ve helal sertifikasyon süreci anlatıldı. Program çerçevesinde ayrıca Türk Kızılay yetkilileri tarafından kan ve kök hücre bağışı konularında bilgilendirme yapıldı. Türk Kızılay yetkilisi Ramazan Çiçek tarafından desteklerinden dolayı Besaş Genel Müdürü Hakkı Gülşen, Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Dündar ve yapmış olduğu kök hücre nakli nedeniyle Üretim Personeli Okan Araz’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Bursa'nın içme suyunda kalite artıyor Haber

Bursa'nın içme suyunda kalite artıyor

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en önemli gündem maddesi haline gelen kuraklığa karşı Bursa’yı daha dirençli hale getirmek amacıyla yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Doğancı ve Nilüfer Barajları ile pınar kaynaklarından sağlanan içme suyunu en verimli şekilde kullanıp, kayıp kaçakla mücadelede yüzde 20 seviyesi ile Türkiye’de lider durumda olan Büyükşehir Belediyesi, kuraklık tehdidi öngörüsüyle bugüne kadar açılan 155 derin kuyu sayesinde Bursalıları 1 gün bile susuz bırakmadı. Zorunlu hallerde devreye alınan kuyu sularındaki bulanıklığın ortadan kaldırılması için daha önce Vakıf Mahallesi’ne paket içme suyu arıtma tesisi kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer bir tesisi Demirtaş’ta hayata geçiriyor. İnşaatı hızla devam eden Osmangazi Demirtaş Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi günlük 52 bin metreküp kapasiteye sahip olacak. Doğanevler ve İsmetiye mahallerindeki yaklaşık 400 bin nüfusa hizmet verecek tesiste, ham sudaki bulanıklığın giderilmesi için 18 adet filtre tankını ihtiva eden filtre binası, ham su ve temiz suyu toplayan 2 bin 500 metreküp kapasiteli depo bulunacak. OCAK SONUNDA TAMAMLANACAK Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki Sakarya, Dumlupınar, Cumhuriyet, Barbaros, İsmetiye, Alaşar, Doğanevler, Yıldızevler ve Altınova Mahalle Muhtarları ile birlikte devam eden inşaatı yerinde inceledi. BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’ten çalışma hakkında bilgi alan Başkan Aktaş, Bursa’nın su ihtiyacının yüzde 90’ının Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 10’unun ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılandığını, ihtiyaç halinde kuyulardan da takviye yaptıklarını hatırlattı. Bursa’nın su ihtiyacını karşılama noktasında can suyu olacak Çınarcık İçme Suyu Projemiz Ekim 2025'te tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak inşallah. Bu arada Demirtaş’ın 6 mahallesi başta olmak üzere dönem dönem suyun kalitesiyle alakalı ciddi sıkıntılar görülüyordu. Onu bertaraf etmek adına önemli bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. Bölgedeki derin su kuyularından çıkan suların kalitesinin arttırılması amacıyla inşa ettiğimiz tesisimizi inşallah ocak sonunda bitmiş olacağız. Şuan itibariyle nüfusu 100 binlerde olup, her geçen gün gelişen Demirtaş mahallelerimizi daha kaliteli su ile buluşturmuş olacağız. Bölgenin her alandaki ihtiyaçlarını giderme noktasında çanla başla çalışıyoruz” diye konuştu.

Tesislerde sürdürülebilirlik çok önemli Haber

Tesislerde sürdürülebilirlik çok önemli

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tesis Yönetim Zirvesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın da katıldığı törenle yapıldı. Zirvenin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğu zirvenin sektör adına önemli kazanımlara vesile olmasını diledi. Türkiye’de artık kentsel dönüşüm ile iklim değişikliği ve kuraklığın en fazla konuşulan konular olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Artık şehirler gelişiyor, büyüyor ve daha kurumsal hale geliyor. Hayat artık şehirlerde devam ediyor. İnsanlar kırsaldan uzaklaşıyor. 1980’li yıllarda nüfusun yüzde 60’ı kırsalda, yüzde 40 şehirlerde yaşarken, şimdi nüfusun yüzde 85-90’ı şehirlerde” dedi.   SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ Şehir merkezlerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşüme dikkat çeken Başkan Aktaş, “Bu hızlı göçle gelinmenin şehir merkezlerinde ciddi sıkıntıları var. Bizde de var. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri Bursa. Dağ, deniz, ova, ticaret, tarih, kültür, termal ne isterseniz var. Lakin bu hızlı değişim, dönüşüm neticesinde artık kentsel dönüşüm çok daha fazla konuşuluyor. Site hayatı, rezidanslar, AVM’ler ve toplu hareket edilen yerler çok fazla. Bu alanların da yönetilmesi lazım. Bizim 2800 civarında konutun olduğu 1050 konutlar diye bir bölgemiz var. Yıllardır dönüşümü konuşuldu. Şuan yeni binalar yapılmaya başlanıyor. Biz orada mahalle kültürünü de yaşatmak istiyorsak, sosyal alanları, camisi, okulu, müştemilatları, parkı, bahçesini oluşturacaksak, buranın yönetimi de olmazsa olmaz konulardan biri. Yaptığımız her bir hamle şehir hayatının kalitesini, hayat standartlarını yukarıya çıkarmayla alakalı. Bunları yapmak işin sadece bir kısmı. Ama buraları yönetmek ve sürdürülebilirliği sağlamak çok daha önemli. Bu konuda sizlerin yaptığı çalışmaları çok değerli ve kıymetli buluyorum” diye konuştu.   YERLİ YAZILIM UYARISI Bursa Milletvekili Mustafa Varank ta konuya sadece konut olarak bakılmaması gerektiğini hatırlatarak, hayatın her alanındaki tesislerin daha sağlıklı yönetilmesi için sektörün beklentilerine de hükümet olarak destek vereceklerini hatırlattı. Bu konuda daha önce verilen sözlerin takipçisi olacaklarını ifade eden Varank, “Meslek yasasını önemsiyorum. Önüne gelenin şirket sahibi olamadığı, tesis yönetimi yapamadığı bir yapıyı oluşturmalıyız. Bu konuda yasal mevzuat gerekiyorsa çalışmamızı yaparız. Biz de sizlerin temsilcisi olarak bakanlıklarımız nezdinde konunun takipçisi oluruz. Bu konuda standartları belirlemek, minimum şartları belirlemek önemli. Bu konuda TSE’yi devreye sokarak, standartları belirleyip, belgelendirme işine gidebiliriz. Dikkat etmemiz gereken hususlar var. Vatandaş memnuniyeti tabii ki birinci öncelik. Ama Türkiye ile uyumlu, Türkiye’nin öncelikleriyle uyumlu, Türkiye’nin çıkarlarını gözeten işleri de mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Yerlilik ve milliliği dikkate almamız gerek. Bu nedenle kullanılan yazılımların yerli ve milli olmasını önemsiyorum. Güvenlik standartları belirlenmiş, vatandaşlarımızın bilgilerini farklı çıkar gruplarına aktarmayacak, yurt dışında paylaşılmasına müsaade etmeyecek tedbirleri almamız gerekir. Bu konuda da beraber yapacağımız işler var. Biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi. Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği dönemde bilgilerin sürekli güncellenmesi gerektiğini belirterek, 3. Tesis Yönetim Zirvesi’nin hayırlara vesile olmasını diledi. Sandalcı, sektörün tüm yönleriyle ele alınacağı zirveye katkıları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti. Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Federasyonu Başkanı İbrahim Bozan da kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve vatandaş mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için akreditasyon ve lisanslaşma ile sektörün denetim altında tutulmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank’a günün anısına tablo hediye etti.

Çınarcık suyu için çalışma, 9 koldan başlıyor Haber

Çınarcık suyu için çalışma, 9 koldan başlıyor

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusunda altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı suyunun kente getirilmesi için fiziki çalışmaları, yüklenici 9 firma ile sözleşme imzalanmasıyla resmen başlatmış oldu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Fransız Kalkınma Ajansı'ndan (AFD) sağlanan 150 milyon Euro’lik krediyle hayata geçirilecek proje kapsamında, 68 kilometre isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edilecek. Bursa’da kuraklığın en yoğun hissedildiği 2019 ve 2022 yıllarında bile Bursaları susuz bırakmayan Büyükşehir Belediyesi’nin, 2060 yılına kadar kente susuzluk sorunu yaşatmayacak proje, 9 ayrı yüklenici ile tamamlanacak. İşi dokuza böldük ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından yüklenici 9 firma temsilcisiyle sözleşme imzalandı. Sözleşme imza töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Her proje, kıymetlidir, değerlidir ama öyle projeler vardır ki gerçekten şehrin geleceğini etkiler. İşte Bursa’nın geleceği açısından çok önemli bir projenin imza törenini yapıyoruz. Bu işi dokuza böldük. Rekabet olsun istedik. Ekonomik değişimler nedeniyle işi bir firmaya yüklemek karşımıza ciddi sıkıntılar çıkarabilirdi. Hem rekabet ortamı sağlandı. 150 milyon Euro öngördüğümüz ihaleyi 127 milyon Euro’yla bitirdik. Böylelikle 660 milyonluk bir kârın da ortaya çıktığını ifade etmek istiyorum” dedi. Susuz bırakmadık İçilebilir su kaynaklarına erişimin giderek zorlaştığı bir dönemde su yönetiminin, daha da önem kazandığı dile getiren Başkan Aktaş, “Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak; sağlıklı içme suyu temini ile atık suların insan ve çevre sağlığına tehdit oluşturmayacak biçimde arıtılarak doğaya bırakılmasına ilişkin birçok çalışma yapıyoruz. Şehrimizin su ihtiyacının yüzde 90’ı Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 10’u ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanıyor. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyu devreye alınabilecek olup, söz konusu kuyularda yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli suyumuz mevcut. Nitekim kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında, kuyu sularını devreye alarak hemşehrilerimizi bir gün dahi susuz bırakmadık” diye konuştu. Bursa-Paris arası 4 tur Kaynakların verimli kullanılması adına yaptıkları çalışmalara da değinen Başkan Aktaş, 1 milyon 500 binin üzerinde aboneye sağlıklı içme suyunu ulaştıran BUSKİ’nin, 1995 yılında baraj suyunun ancak yüzde 35’ini vatandaşlara ulaştırırken, barajdan çıkan suyun yüzde 65’inin kayıp-kaçak olarak kayıtlara geçtiğini hatırlattı. Son 28 yılda yapılan altyapı yatırımları ile merkez ilçelerde içme suyundaki kayıp oranının yüzde 20 seviyesine indiğini ve BUSKİ’nin, kayıp kaçakların önlenmesinde Türkiye birincisi olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “BUSKİ tarafından 1989-2022 yılları arasında toplam 12 bin 234 kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Yani son 33 yılda imalatı yapılan içme suyu boruları, uç uca eklendiğinde Bursa - Paris arası mesafenin 4 katını bile aşıyor” dedi. Su kapasitesi yüzde 60 artacak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye yıllık 75 milyon metreküpü içme suyu, 70 milyon metreküpü de kullanma suyu olmak üzere yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsisi yapıldığını kaydeden Başkan Aktaş, “Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi kapsamında inşaat çalışmaları tamamlandığında il merkezimize sağlanan su miktarı yüzde 60 oranında artacak. İlimizde hâlihazırda yıllık 240 milyon metreküplük içme suyu kapasitesi bulunuyor. Bu proje sayesinde şehrimizin su kapasitesi 385 milyon metreküpe çıkmış olacak. Proje için gerekli bütün ihaleleri tamamladık, bugün de imza töreni için bir araya gelmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. En geç Ekim 2025'te tamamlamayı hedeflediğimiz bu önemli projeye emek ve destek verenlere teşekkür ediyor, şehrimizin yarınları için hayati öneme sahip ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Su kaynakları korunacak İl merkezine sağlanan su miktarını yüzde 60 oranında arttıracak proje, aynı zamanda mevcut kaynakların korunmasını da sağlayacak. Bu proje ile Çınarcık’tan sağlanacak 70 milyon metreküplük kullanma suyu aynı zamanda sanayicilerin kullanımına da açılacak. Kullanma suyu ihtiyacını yeraltı sularından sağlayan sanayicilerin, Çınarcık Barajı suyunu kullanmaya başlamasıyla, yeraltı suyu kullanımı da azalmış olacak. Çınarcık Barajı'ndan getirilecek toplam 145 milyon metreküplük suyun, Bursa'da kullanılmaya başlamasıyla yeraltı suyu kullanımına da ihtiyaç kalmayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.