Hava Durumu

#Aşık Veysel

Haberin Analizi - Aşık Veysel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aşık Veysel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nilüfer’de Aşık Veysel eserleriyle anıldı Haber

Nilüfer’de Aşık Veysel eserleriyle anıldı

Düzenlediği etkinliklerle kentin kültür sanat yaşamını zenginleştiren Nilüfer Belediyesi, Türkiye’nin önemli değerlerinden Aşık Veysel’i, özel bir konser ile andı. Sanatçı Nida Ateş, Oda Orkestrası eşliğindeki ‘Ben Giderim Adım Kalır Aşık Veysel Türküleri” konserinde Aşık Veysel’in unutulmaz eserlerini seslendirdi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleşen konsere türküseverler büyük ilgi gösterdi. Salonun tamamen dolduğu programı, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de eşi Zeynep Terzioğlu Erdem ile birlikte izledi. Orkestra düzenlemelerini Ozan Sarı’nın yaptığı programda Nida Ateş, Aşık Veysel’in ‘Gönül Sana Nasihatım’, ‘Kara Toprak’, ‘Seherde Ağlayan Bülbül’, ‘Anlatmam Derdimi Dertsiz İnsana’, ‘Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada’ başta olmak üzere birçok parçasını icra etti. Ateş, konseri Aşık Veysel’in akıllara kazınan eseri ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ ile tamamladı. Salonu dolduranlardan büyük alkış alan Nida Ateş, Nilüfer Belediyesi’ne ve Başkan Turgay Erdem’e teşekkür ederek “Nilüfer Belediyesi’nde konser vermek büyük rahatlık. Böyle gitmesi en büyük umudumuz” dedi. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de, Aşık Veysel’in güzel ezgilerini seslendiren Ateş’e ve orkestraya teşekkür ederek “Çok güzel bir geceydi. Aşık Veysel’in eserleriyle güzel bir yolculuk yaptık oldu” dedi.

Göremedikleri fotoğrafları, dokunarak anladılar Haber

Göremedikleri fotoğrafları, dokunarak anladılar

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali, anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 2023 yılı hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından “Âşık Veysel Yılı” ilan edilirken, 13. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali kapsamında 'Veysel Gider Adı kalır' adlı Âşık Veysel Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Ünlü fotoğrafçılar Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Ozan Sağdıç ve Mustafa Türkyılmaz’ın objektifine yansıyan Aşık Veysel’in portre ve yaşamından kesitler sergilendi. DOKUNARAK ANLADILAR Aşık Veysel fotoğraf sergisiyle, Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde bir ilke imza atıldı. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe tarafından özel olarak Braille alfabesiyle hazırlanan kitap sayesinde, görme engelli vatandaşlar da hem sergide yer alan fotoğraflar, hem de Aşık Veysel’in yaşamı hakkında bilgi sahibi olma imkanı buldu. Görme engelli vatandaşlar göremedikleri fotoğrafların hikayesini, okuyarak anlamaya çalıştı. Sergiyi gezen Altınokta Körler Derneği Bursa Şube Başkanı Tayfun Turgut, “Görsele dayanan bu serginin görme engellilerin de anlaması için kabartma yazısıyla kitapçık haline getirilmesi bizim için çok değerli. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Altınokta Körler Derneği Bursa Şube Sekreteri Ömer Sözgen de “Resimleri betimleyen Braille yazıyla hazırlanmış kitaplar bizi çok mutlu etti. Görme engellilerin de düşünülmüş olması bizim için özel ve güzel bir davranış. Tabi Aşık Veysel de bu arada bizim en büyük ozanlarımızdan ve kendisi de görme engellidir. Bizim için ayrıcalıklıdır” diye konuştu. BUFSAD Başkanı Serpil Savaş, Aşık Veysel’in ölümünün 50’nci yılı olması nedeniyle 2023 yılının hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Aşık Veysel Yılı’ ilan edildiğini hatırlatarak, “Fotofest’in bu yıl özel konukları var. Ustaların objektifinden Türk halk edebiyatının önemli ozanlarından Aşık Veysel Şatıroğlu’nun portre ve yaşam fotoğrafları bu sene konuğumuz oldu. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe’nin hazırladıkları ve 13 yıldır üzerinde çalıştıkları, Aşık Veysel’in hayatı, şiirleri ve halk ozanlığına dair bilgileri içeren önemli bir eserler de bizlerle. Bu eseri aynı zamanda Braille alfabesiyle de kütüphanelerimize kazandırmış ve görme engelli vatandaşlarımızın da ozanımız hakkında bilgi edinmesine, onu anlamasına imkan sağlamış oldular. Ben tüm fotoğraf severleri, Halk edebiyatı sevenleri ve Aşık Veysel’i anlayan bütün halkımızı sergimizi gezmeye davet ediyorum” dedi.

Ender Balkır Aşık Veysel için söyledi Haber

Ender Balkır Aşık Veysel için söyledi

İZMİR (İGFA) - Karabağlar Belediyesi tarafından UNESCO 2023 Aşık Veysel Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ender Balkır konseri, Uzundere Rekreasyon Alanı Murat Çobanoğlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Geceye katılan Karabağlarlılar, Aşık Veysel’in ve Mahsuni, Nesimi gibi nice ozanın ezgilerine kimi zaman coşkuyla, kimi zaman da hüzünle eşlik etti. Konseri, aralarında Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, eşi Fügen Selvitopu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meclis üyeleri ve muhtarların olduğu çok sayıda vatandaş ilgiyle izledi. Etkinlik öncesi kısa bir konuşma yapan Başkan Selvitopu, “Aşık Veysel türküleriyle bize hep yaşamın güzelliklerini, doğayı, çevreyi, tüm canlıları anlatmıştır. Onun türkülerini dinleyerek büyüdük. Büyük bir ozanımız. Türküleriyle hepimizin yüreğinde yaşamaya devam ediyor” dedi. UNESCO’nun 2023 yılını Aşık Veysel Yılı olarak ilan etmesinin önemine dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Artık onun değerini tüm dünya biliyor. Biz de bu değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Aşık Veysel ve tüm ozanlarımızın önünde saygıyla, sevgiyle, minnetle eğiliyoruz” diye konuştu. Daha sonra sahneye çıkan Ender Balkır, Aşık Veysel’in “Beni hor görme”, “Benim sadık yarim kara topraktır”, “Uzun ince bir yoldayım” gibi bilinen türkülerinin yanı sıra, “Ruhumda sızı”, “Mecnunum Leylamı gördüm” gibi eserleri, katılımcılarla birlikte seslendirdi. Gecenin sonunda Başkan Selvitopu, Sanatçı Balkır’a doğa dostu sertifika vererek teşekkür etti.

Esenyurt'ta uluslararası ikinci buluşma... Dünya müzisyenlerinden Âşık Veysel sürprizi Haber

Esenyurt'ta uluslararası ikinci buluşma... Dünya müzisyenlerinden Âşık Veysel sürprizi

İSTANBUL (İGFA) -  2. Uluslararası Esenyurt Halk Dansları, Müzik ve Sanat Festivali görkemli bir açılışla başladı. 40 ülkeden 500 müzisyen, dansçı ve zanaatkârların katıldığı festivalde, ilk olarak uluslararası kültürlere ait el emeği ürünlerin sergileneceği zanaatkârlar sokağının açılışı gerçekleştirildi. Ardından Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve misafir dans gruplarının katılımıyla, Havana Park önünden gösterilerin yapılacağı Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu’na kortej yürüyüşü yapıldı. Dünya kültürlerine ev sahipliği yapan festival, UNESCO ve Türkiye tarafından 2023 yılının “Âşık Veysel Yılı’ olarak ilan edilmesi vesilesi ile Halk Ozanı Veysel Şatıroğlu’na adandı. Festivalin başlangıcında ünlü ozanın hayatını anlatan kısa film gösteriminin ardından uluslararası müzisyenlerden oluşan orkestra Âşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü hep bir ağızdan seslendirdi. Misafir grupların dans gösterileri ile devam eden gecede, Destanların Dansı grubunun sahnelediği muhteşem koreografiyle Esenyurtlular unutulmaz anlar yaşadı. Esenyurt’un barışın ve kardeşliğin şehri olduğunu söyleyen Başkan Bozkurt, bugünlerde özellikle Esenyurt'la ilgili negatif bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çekti. "Ama kim ne yaparsa yapsın biz asla kavga etmeyeceğiz. Asla birbirimizi ötekileştirmeyeceğiz. Kim hangi algıyı yaratmaya çalışırsa çalışsın biz Türkiye'nin, dünyanın her bir köşesinden gelen herkesle barış ve kardeşlik içinde yaşayacağız. Zira birlik beraberlik içinde yaşadığımızda bir anlamı var yaşamanın. Sanatla, zanaatla, edebiyatla ve kültürle bağımızı asla koparmayacağız. Her yıl, geleneksel olarak festivallerimiz devam edecek. Geçen sene yaptığımız festival, Esenyurt'ta büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu yıl ikincisini yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu devam edecek" diye konuştu. DÜNYA EL SANATLARI ESENYURT’TA GÖRÜCÜYE ÇIKTI Festivalde bu yıl farklı olarak birçok ülkenin geleneksel el sanatları ürünlerinin sergileneceği Uluslararası Zanaatkârlar Sokağı kuruldu. Başkan Bozkurt’un Esenkent Akbatı AVM bahçesinde açılışını gerçekleştirdiği zanaatkârlar sokağının açılışında renkli anlar yaşandı. Farklı ülkelerin dans gösterilerini sergilediği açılışın ardından Bozkurt ve ziyaretçiler stantları gezerek ürünleri inceledi. 27 ülkeye özgü el sanatının yanı sıra Anadolu kültürüne ait 32 farklı ilden el emeği ürünün sergileneceği stantlar, 4 gün boyunca 15.00 ile 23.00 saatleri arasında açık olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.