Hava Durumu

#Ev Sahibi

Haberin Analizi - Ev Sahibi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ev Sahibi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kira fiyatlarıyla başa çıkmak zor : Bursalıların alternatifi stüdyo daire tercihi Haber

Kira fiyatlarıyla başa çıkmak zor : Bursalıların alternatifi stüdyo daire tercihi

Bursa'da kira fiyatlarının yüksekliği, vatandaşları ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Haberin analizi ekibi olarak sizler için fiyatları derledik. İlçeler bazında kira fiyatları şu şekilde: Yenişehir: 10 bin - 14 bin TL Yıldırım: 9 bin - 13 bin TL Mudanya: 11 bin - 15 bin TL Gürsu: 10 bin - 13 bin TL Gemlik: 9 bin - 13 bin TL Kestel: 11 bin - 15 bin TL İnegöl: 9 bin - 13 bin TL Nilüfer: 9 bin - 15 bin TL Yüksek kira fiyatları, özellikle dar gelirli ve genç aileleri olumsuz etkiliyor. Ek olarak, yeni yasa ile önceden oturan kiracılara getirilen yüzde 25 zam sınırlamasının birçok ev sahibi tarafından göz ardı edildiğini söyleyen Gayrimenkul sahibi Murat bey, şu ifadelere değindi: " Yeni yasa, önceden beri oturan kiracılara en fazla yüzde 25 zam yapılmasını öngörüyor. Ancak çoğu ev sahibi eski kiracısına maksimum yüzde 25 zammı uygulamıyor. Bu durum, ev sahipleri ile kiracılar arasında kavgaya tartışmaya sebep oluyor. Son dönemde sık sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir.  EV SAHİPLERİ NEDEN BU SINIRLAMAYI GÖZ ARDI EDİYOR? Çoğu ev sahibi, piyasa koşullarına dayanarak kira fiyatlarını belirleme eğiliminde oldukları için yasal sınırlamayı dikkate almıyor. Hatta eski kiracısı önceki yıl 3 bin liraya otururken, zam gelmesiyle birlikte 6 bin, 7 bin lira birden zam yapanlar da oluyor. Bu kez arada çatışmalar yaşanıyor. Kiracı yüksek orandaki zammı kabul etmeyip en fazla yüzde 25 vereceğini söylediğinde de zorluklar yaşanıyor.  Yüksek kira fiyatları, kiracıların aylık bütçesini zorlayarak ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıyor, kiracı kendi hakkını savunmak için elindeki kontratı güvencesi olarak kullanıp hukuki yollara başvurarak çözüm arayabilir. Fakat bu noktada gayrimenkul danışmanlığı olarak ev sahipleri ile kiracılar olarak tarafların çıkarlarını gözeterek adil bir kira bedeli belirlenmesi konusunda uzlaşma sağlamak amacindayiz. Uzlaşma sağlamak adına ev sahipleri ile kiracılar arasında adil bir diyalog kurulması çalışmamızda çok önem taşıyor. Ancak, piyasa koşullarına dayanarak kira fiyatlarını belirleme eğiliminde olan ev sahiplerinin, yasal sınırlamaları göz ardı etmesi dengeyi zorlaştırıyor. YÜKSEK KİRA FİYATLARI NEDENİYLE BİREYLERİN TERCİHİ 1+0 STÜDYO DAİRELER Yüksek kira fiyatları, bireyleri ekonomik zorluklarla baş başa bıraktığından başka tercihlere de yönlendiriyor. 1+0 stüdyo daireler, daha uygun fiyatlı olmaları nedeniyle bu ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışan kiracılar için çekici hale gelmeye başladı. Ayrıca bu tip daireler, fatura dahil ve bayan apartı veya yurt tarzı olduğu için kira maliyetini de daha aza indirgiyor."

Kira gelirleri ile ilgili açıklama: Gayrimenkul sahipleri mercek altında! Haber

Kira gelirleri ile ilgili açıklama: Gayrimenkul sahipleri mercek altında!

Gayrimenkul sahiplerinin tapu ve nüfus verilerinin incelenerek 4,5 milyon konutun analiz edileceğini belirten Şimşek, kira geliri elde edebilecek potansiyele sahip adreslerde fiili tespitler yapılacağını ifade etti. Geçen yıl elde edilen olumlu sonuçların ardından bu yılın çalışmalarının daha da geliştirildiğini söyleyen Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi uyumu artırma çabalarına devam ettiğini vurguladı. Beyanname döneminin yaklaştığını belirten Şimşek, bu yıl mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerinin denetim altına alındığını belirtti. Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerinin de kullanıldığı çalışmalarda tapu ve nüfus verilerinin incelenerek kira geliri potansiyeline sahip 4,5 milyon konutun analiz edileceğini ve kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitlerin yapılacağını aktardı. Bu tespitlerin kiracılardan alınan bilgilerle elektronik ortamda tutanak altına alınacağını ve Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacağını belirten Şimşek, bu bilgilerin banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontrollerin gerçekleştirileceğini açıkladı. Şimşek, beyan dönemi öncesi hatırlatmaların devam ettiğini, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi. Bakan Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyannamelerin vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebildiğini ve bu yılın gelirlerine ilişkin olarak 1 milyon 578 bin 932 mükellefin Hazır Beyan Sistemi'ni kullandığını belirtti. Mükellefleri bu kolaylıklardan yararlanmaya davet eden Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında yapılacak çalışmaların bir parçası olan kira denetimlerinin kapsamlı ve tüm ülke çapında yürütüleceğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.