Hava Durumu

#Kredi

Haberin Analizi - Kredi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kredi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kredi faizlerinin artışı, konut satışlarını yüzde 17,5 düşürdü Haber

Kredi faizlerinin artışı, konut satışlarını yüzde 17,5 düşürdü

Türkiye’de 2023 yılında bir milyon 225 bin 926 adet konut satıldığını ifade eden Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Brokerı Özkan Aydemir, "Satışların yüzde 14’ü yani 177 bin 748’ü kredili olarak gerçekleşti. İlk satışlarda önceki yıllara göre ciddi bir düşüş ile 379 bin konut satıldı. İkinci elde ise 846 bin konut satışı oldu. Bursa, 2023 yılını son 9 yılın en düşüğü 45 bin, Balıkesir ise son 5 yılın düşüğü olarak 28 bin satış ile kapattı. Yabancılara satışlarda geçen yıla göre yüzde 47 düşüş ile 35 bin 5 adet gerçekleşti. Geçen seneyi Antalya 12 bin 702, İstanbul 11 bin 229 ve Mersin 3 bin 16 adet gerçekleşti. Son 9 yıllık süreçte ülkelerine göre en çok konut alan Irak 50 bin 363 sayısı ile birinci olurken, 45 bin 110 konut ile ikinci ülke Rusya oldu. İranlılar ise 41 bin 15 konut alımı yaptı" dedi. Son 9 yılın en düşük konut satışlarının gerçekleştiği bir yılın geride kaldığını ifade eden Aydemir, "İnşaat maliyetlerinin her geçen gün arttığı, işçilik maliyetleri, konut kredi faizlerinin son aylardaki yükselişi, finansa erişim ile konut alımının zorlaştığı, nakit parası olanların konut edindiğini ve sektörü 2024 yılı için biraz tedirgin edeceğini görmekteyiz. Yeni imar bölgelerinin açılmaması, açılan yerlerde ise alt yapıların kısa sürede yapılamaması ile birlikte arsa maliyetlerinde inşaat maliyetlerinin üzerinde artış gerçekleşmesine sebep oldu. 2024 yılı konut satışlarının da önceki yılların çok altında kalacağını ve inşaat firmalarının pazarlama ve satış konularında farklı alternatifler bulacağını öngörüyoruz. Önceki yıllarda satışların yüzde 45’e yakını konut kredi finansmanı ile gerçekleştiğini ve satışlardaki en büyük etkenin bu olduğunu biliyoruz. 2024 yılında da enflasyon ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle konut kredileri açılamayacaktır. 1+1 dairelerin bile en düşük 2 milyon 500 binden başladığı ve konut kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde inşaat firmalarının takaslı ve şirket içi finansmanı değerlendirmesi gerekmektedir. Pandemi ve 6 Şubat asrın felaketi ile ihtiyaçların çok fazla değiştiği yüksek katlardan daha çok müstakil, yatay mimarinin olduğu ve köy evlerine yönelimin olduğu bir yılı geride bıraktık. Önümüzdeki süreçlerde de bunu devam edeceğini görmekteyiz. Konuta erişimin zorlaşması ile birlikte arsa tarla taleplerinde de son 10 yılın en yüksek satışları gerçekleşmiştir. İstanbul- İzmir otoyolu, Çanakkale köprüsü ve otoyol devamı, yeni sanayi bölgeleri ve nüfus artış hızı ile birlikte Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde daha çok arsa ve tarla yatırımı yapıldığını görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek: İkinci ve sonraki konutları krediyle desteklemeyeceğiz Haber

Mehmet Şimşek: İkinci ve sonraki konutları krediyle desteklemeyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlıyor. Küresel finansal koşulların sıkışık olduğu bir dönemden geçildiğini söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’daki hedeflere ilişkin mesajlar verdi. OVP’de birinci önceliğin enflasyonu yeniden tek haneye indirmek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.” dedi. Şimşek'in açıklamaları şu şekilde: Büyümenin düşük seyrettiği bir dönemdeyiz. Küresel ekonominin görünümü zayıf. Üç aylık ve üç aylık bir geçmiş var. Üç aylık sürede tahminler sürekli değişebiliyor. Burada resmi anlamaya çalıştık. Önce bir ekip kuruldu, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu. Hazine ve Maliye görevi bana tevdi edildi. Biz de güçlü bir ekip kurduk. Daha sonra durum değerlendirmesi yaptık. Enflasyon hedefimizi iddialı bulanlar olabilir. Biz mümkün olduğunca, o an itibarıyla en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Benim edindiğim izlenim; genel anlamda programın hedefleri gerçekçi bulunuyor. Burada enflasyonla ilgili tahmin değişiklikleri, bizim resmi daha iyi anlamamızla ortaya çıktı. Bundan iki ay önce küresel petrol fiyatları, varil başına 70-80 dolar arasıydı, bugün 90’ın üzerine çıkmış durumda. 2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak. Uzun süre kur tutulmuş, kuru serbest bıraktık. Zayıf kur yüksek enflasyon dönemi sona erecek. Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım. Gelecek sene vergi reformları yapacağız. KKM yapan vatandaşlar müsterih olsun, devam edecek. Kredi kartlarına düzenleme Kredi genişlemesinin makul olması önemli. Enflasyonu 3 yılın sonunda tek haneye düşüreceksek onunla tutarlı bir kredi büyümesini kurgulamamız gerekiyor. Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olmaz. Yüksek seyreden kredi hacmiyle enflasyonu kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde sınırlayıcı bir perspektifimiz var. Birinci konutta değişikliğe gitmeyeceğiz, destekliyoruz ancak ikinci üçüncü konut için vatandaşın imkanı varsa alır ama kredi ile biz bunu desteklemeyeceğiz ve ciddi oranda sınırlayacağız. Gerekirse miktarsal sınırlamaya gideceğiz.

Dijital bankacılığa ilgi artıyor Haber

Dijital bankacılığa ilgi artıyor

İSTANBUL (İGFA) - Gelişen teknolojiyle günün her saati her yerden bankacılık işlemleri de online olarak yapılabiliyor. İnternet bankacılığıyla birlikte mesai süresi içerisinde şubeye gitmeye gerek kalmadan pek çok işlem gerçekleştirilebiliyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya göre dijital bankacılık kullananların sayısı geçen yılın ilk yedi ayına göre, yüzde 60 arttı. Türkiye Bankalar Birliği’nin ‘Uzaktan Müşteri Edinimi’ raporuna göre, Türkiye’de 104 milyon kişi dijital bankacılık müşterisi. Birçok banka ilk kez müşterisi olacak kişilere faizsiz nakit avans ya da kredi imkanı sunuyor. Her bankanın şartları ve verdikleri miktar değişkenlik gösteriyor. İlk defa banka müşterisi olacak bireyler, bankaya gitmeden görüntülü görüşme ile banka müşterisi olabiliyor. Mobil uygulama üzerinden başvuran müşteriler, başvurunun onaylanmasının ve hesabın açılmasının ardından bu imkandan yararlanabiliyorlar. Mobil uygulama üzerinden ya da banka ATM’lerinden taksitli nakit avans ya da kredilerini kullanılabiliyorlar. Ödemeler 3, 6 ya da 12 ay gibi vadelerle yapılabiliyor. ŞUBEYE GİTMEDEN NASIL MÜŞTERİ OLUNUR Banka müşterisi olmak için şubeye gitmeye gerek olmadan online başvuru yapılabiliyor. Esasları Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik ile belirlenen digital onboarding (DOB) ile tüketiciler mobil bankacılık ya da internet bankacılığı aracılığıyla banka müşterisi olabiliyor. Müşteri olunmasının ardından da nakit avans ya da kredi başvurusu yapılabiliyor. DİJİTAL BANKACILIĞIN AVANTAJLARI Dijital bankacılık şubeye gitmeye gerek kalmadan pek çok işlemi yapabilmenize imkan tanıyor. Banka müşterisi olmak için gerekli işlemleri de kolaylaştırıyor. Finansal teknoloji gelişiminin bir örneği olan digital onboarding ile sayfalarca sözleşme okuma ve defalarca ıslak imza atma gibi zorunluluklar ortadan kalkıyor. Banka müşterisi olmak isteyenler şube gitmeden görüntülü görüşme yöntemiyle banka hesabı açabiliyor. Online banka hesabı açmanın en temel avantajı, birçok şartı ve evrak gerekliliğini ortadan kaldırması. Dijital bankacılık müşterisi olmanın avantajlarıyla ilgili bilgi veren tasarruf uzmanı Çağada Kırım, "Elektrik piyasasında dijitalleşme ve dijital tedarikçi değişikliğine encazip olarak biz öncülük ettik. Oradan aldığımız tecrübeyi hızla büyüyen bankacılık sektörüne aktaracağız. Dijital bankacılığa ilgi artıyor. Her ay ortalama 500 bin kişi, dijital kanallardan bankaların müşterisi olma seçeneğini tercih ediyor. Piyasa çok büyük ama tecrübemizle piyasayı daha da geliştireceğiz. Yakın zamanda dijital bankacılık, fiziken yapılan işlemlerin önüne geçecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dövizle kredi çekene kötü haber Haber

Dövizle kredi çekene kötü haber

İşadamı S.S., Mart 2016'da 4 ayrı işlem halinde yaklaşık 1 milyon dolar kredi kullandı. Dolar kurundaki artışla birlikte taksitleri ödemekte zorluk çeken iş adamı, 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Ödeme planları ile davalı bankaya vade sonunda bu tutarların faizi ile birlikte ödenmesinin taahhüt edildiğini ve bu çerçevede bugüne kadar taksitler düzenli bir şekilde her ay ödendiğini, ancak ülkede yaşanan ekonomik kriz ile birlikte, Doların Türk Lirası karşısında fahiş değer kazanması ve böylece fiiller arasındaki dengenin aleyhine orantısız bir şekilde değiştiğini öne sürdü. Sözleşmelerin aynen ifası halinde katlanılması zor bir durumun meydana geldiğini, ödeme güçlüğüne düştüğünü, taraflar arasında imzalanan döviz endeksli kredi sözleşmelerinin uyarlanması gerektiğini talep etti. İmzalanan sözleşmenin kredinin çekildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hakkaniyete uygun olarak uyarlanmasını ve kalan taksitlerin TL üzerinden ödenmesine karar verilmesini, uyarlama sonunda meydana gelecek farkın ödenmesini veya borcundan mahsup edilmesine karar verilmesini istedi. Davalı banka; davacının mevcut sözleşmeye aykırı bir biçimde uyarlama talep etmesinin hukuken mümkün olmadığını, taraflar arasındaki fiil dengesinin aşırı ve öngörülemez şekilde bozulduğu iddiasının mesnetsiz olduğunu savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme, Dolar kurunun artmasının öngörülemeyecek bir olgu olmadığı, kurlarda yaşanabilecek değişikliklerin davacı tarafça sözleşmenin yapıldığı sırada göz önüne alınması ve basiretli bir tacirin dövizle kredi çekmenin sonuçlarını öngörmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de itirazı reddetti. Davacı iş adamı bu kez kararı temyiz edince devreye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi girdi. Yüksek Mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı. Basiretli tacirin dövizle kredi çekerken kur artışındraki artışları hesaba katması gerektiğine dikkat çekerek, mahkeme kararını onadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.