Hava Durumu

#Kültür Sanat

Haberin Analizi - Kültür Sanat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültür Sanat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'nın Edebiyat dolu buluşması: Bitmeyen hikayeler Haber

Bursa'nın Edebiyat dolu buluşması: Bitmeyen hikayeler

HABER / GÜLSÜN ARSLAN  Tayyare Kültür merkezinde gerçekleşen toplantıda, kitabı kaleme alan jüri üyelerinin ve kitap severlerin katılımıyla geçti. Açılış konuşmasını yapan jüri Ali Ayçin "Genç arkadaşlarımızla birlikte olmak, gerçekten eşsiz bir deneyim. Necmettin abimiz de Ankara'da, oldukça değerli bir konuk. Bu tohumluk buluşma, oldukça keyifli geçiyor. Amacımız, sanatçı ve yazar dostlarımızın, Bursa'dan ilham alarak birer hikaye yazmaları ve bunları kitaplaştırmak. Böylelikle, "Bursa'nın Bitmeyen Hikayesi" adını verdiğimiz bu eser, genç yazarların Bursa'yı dolaşarak kaleme aldığı özgün metinlerden oluşuyor. Edebiyat ile şehir arasındaki güçlü ilişkiyi biliyoruz. Bursa, tarih ve kültürüyle zenginleşmiş, köklü bir şehir. Bu kitap, genç sanatçılarımızın Tanpınar'ın izinden giderek Bursa'ya dair yeni metinler oluşturmasıyla birlikte, şehrin zengin hikayesini daha da güçlendiriyor. Bu eseri yayınlamamızdan sonra, umarım Bursa, daha nice edebi eserlere ev sahipliği yapar" dedi. Jüri üyesi ve kitabın yazarlarından Merve Sevde Selvi, Ali Bey'in Tanpınar'a atıfta bulunduğu şekilde, "Bursa şimdiye kadar sakladığı el değmemiş mavi rüyasıyla içimizde konuşan en geniş davettir" diyerek konuşmasına başladı. Kendisiyle birlikte on altı arkadaşlarının üç gün boyunca Bursa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfettiklerini ve bir edebiyat meclisinde buluştuklarını belirtti. Bu sürecin sonunda bir araya gelen on altı güzel hikayenin kitapta yer aldığını vurguladı. Bursa'nın tarihini bugüne taşıyan ve çağdaş hikayeler yazan genç isimler olduklarını ifade etti. Projenin hazırlık sürecindeki emeklerin büyük olduğunu ve kitabın tasarımından hikayelerin yazımına kadar her aşamada verdikleri emeğin değerli olduğunu söyledi. Kelimelerinin yarına kalarak muhatabına faydalı olmasını ve onları bulmasını diledi.  Başkan Vekili Halide Serpil Şahin, katılımcılara teşekkür ederek başladı. Cümlelerine şöyle başladı: "Teşekkürler, katılımlarınız için minnettarım. Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda başkan adayımız Anıl Aktaş adına hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Bursa'nın yeşil tonlarıyla bezenmiş güzelliklerine dikkat çekmek istiyorum. Şehrimiz, kültürel ve tarihsel açıdan önemli bir konumda bulunuyor ve gençlerimizin bu zenginliği daha iyi kavraması için edebiyatın vazgeçilmez bir araç olduğuna inanıyorum. Bu projede emeği geçen herkese, özellikle de daire başkanımıza ve jüri üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. Bursa'nın ticareti, kültürü ve tarihiyle öne çıkan bir şehir olduğunu vurgulamak istiyorum. Zamanların en güzel şehri olarak nitelendirdiğimiz Bursa, pek çok büyük aşka da ev sahipliği yapmıştır. Şehrimizin tanıtımına katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Tekrar hoş geldiniz."  Konuşmaların ardından 'Bursa'nın Bitmeyen Hikayesi' adlı kitabı hakkında davetliler ve konuşmacı katılımcılar arasında kitap hakkında bilgi paylaşımı yapıldı ve sohbet edildi.

Otizmde Türkiye’de bir ilk Bursa’dan Haber

Otizmde Türkiye’de bir ilk Bursa’dan

Otizmli bireylerden İzmir’de kurulmuş bir koro olduğunu ifade eden koro şefi Gürel, "Otizmli bireylerden koro var. Ancak annelerinden kurulmuş bir koro yok. Böyle bir koroyu ilk kez Bursa’da kurmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şarkı söylemenin insanları rehabilite ettiği bir gerçek. Bu koro ile sıkıntılı hayatları olan anneler, şarkı söyleyerek psikolojik olarak rahatlıyorlar. Beraberlerinde çocukları için de müzik rahatlatıcı bir etki oluşturuyor. Amacımız hem anne ve çocukların müzikle rehabilitasyonunu sağlamak, hem de toplumda otizm konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak. Umuyoruz ki örnek alınarak tüm şehirlerimizde böyle korolar kurulur" dedi. Bu koronun kuruluşunun bir tesadüf eseri olduğunu ifade eden Gürel "Aynı zamanda Bursa Nilüfer Kadın Korosu’nun gönüllü şefliğini de yapıyorum. Geçtiğimiz yıllarda koro olarak otizmli çocuk ve anneleri için yılbaşı eğlencesi düzenlemiş, birlikte şarkılar söylemiştik. O gün bir annenin söylediği bir söz beni çok etkilemişti. O annenin keşke bizim de koromuz olabilseydi, biz de şarkılar söyleyebilseydik şeklindeki sözleri beni çok etkiledi. "Neden olmasın" diyerek çalışmalara başladık. Bu dilek gerçekleşti. İlk konserimizi dün akşam verdik" şeklinde konuştu. Toplamda 22 şarkının seslendirildiği konserde ilk defa sahneye çıkan ve ilk kez şarkı söyleyen 13 annenin solo performansları büyük alkış aldı. Konser sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız ve Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Sibel Özer tarafından koro şefine plaket ve çiçek takdim edildi. STK başkan ve üyeleri, daire müdürleri, otizm derneklerinin de katılım sağladığı ve izleyenlerin güçlükle yer bulabildiği geniş katılımlı konserde koro büyük alkış aldı. Konser sonunda koro şefinin daveti ile protokol katılımcıları, otizmli çocuklar ve aileleri sahneye davet edildi. Hep birlikte söylenen "Mavi Boncuk" şarkısındaki "Bu dünyada sevgi büyük ihtiyaç, herkes sevmeye ve sevilmeye muhtaç" sözleri ile otizmli çocukların özellikle sevgiye duydukları ihtiyaç vurgulandı. Duygu dolu anların yaşandığı konser izleyenlerin coşku dolu alkışlarıyla son buldu.

Bursa İnegöl'de minik eller çamuru sanata dönüştürüyor Haber

Bursa İnegöl'de minik eller çamuru sanata dönüştürüyor

BURSA (İGFA) - İnegöl Belediyesi de tatil süresince çocukların eğleneceği, eğlenirken öğreneceği ve aynı zamanda kaliteli zaman geçirecekleri etkinlikler için planlamalarını yaptı. Tatil süresince çocuklara hem dinlenme fırsatı sunmak hem de eğlenceli ve faydalı bir tatil yaşatmak adına yapılan etkinlikler kapsamında ilk olarak “Çocuk Çömlek Atölyesi” etkinliği başlatıldı. Çocuk sanat atölyesi etkinliklerinden Bubble Show gösterisine, Karagöz Hacivat gölge oyunundan Çocuk çömlek atölyesine farklı programların yapılacak yarı yıl tatilinde, ilk etkinlik bugün başladı. 5 yaş ve üzeri çocuklara yönelik etkinlik, İnegöl Kent Müzesinde gerçekleştiriliyor. 24-25-26 Ocak tarihlerinde 3 gün süreyle devam edecek Çocuk Çömlek Atölyesi, her gün 4 ayrı seans şeklinde; 11.00-12.00 / 12.00-13.00 / 14.00-15.00 / 15.00-16.00 saatlerinde gerçekleştirilecek. Kültür Bakanlığı Çömlek Ustası Salim Yaşar nezaretinde yapılan etkinlikte, İnegöllü küçük sanatçılar işin püf noktalarını ehlinden öğreniyor. BAŞKAN TABAN KÜÇÜK SANATÇILARLA BULUŞTU Belediye Başkanı Alper Taban, Çocuk Çömlek Atölyesi etkinliğinin ilk gününde Kent Müzesini ziyaret ederek küçük sanatçılarla bir araya geldi. Çamura şekil vererek hayallerini toprağa yansıtan çocuklar, aileleri ve Kültür Bakanlığı Çömlek Ustası Salim Yaşar ile sohbet eden Başkan Taban, yapılan eserleri de hayranlıkla izledi. Çocuklara iyi tatiller dileklerini de ileten Başkan Taban, 2 hafta boyunca daha pek çok etkinliğin hayat bulacağını müjdeledi.

Bursa Nilüfer'de Edebi Kazılar söyleşisi Haber

Bursa Nilüfer'de Edebi Kazılar söyleşisi

Yazar için okurda karşılık bulmanın önemine değinen Hükümenoğlu, Yunus Nadi Ödülü almanın kendisi için çok kıymetli olduğunu belirtti. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Edebi Kazılar etkinliği 2024 yılında ilk olarak yazar Hikmet Hükümenoğlu'nu ağırladı. Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleşen söyleşide geçtiğimiz ay Yunus Nadi ödüllerinde ‘En İyi Roman Ödülü'nü alan Hikmet Hükümenoğlu, keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Mustafa Çevikdoğan'ın sorularıyla yön verdiği söyleşide Hikmet Hükümenoğlu, ödüllü kitabı “Harika Bir Hayat”ın içeriği ve yazım tarzıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Biyografi türünü çok sevdiğini ifade eden Hükmenoğlu, öneri üzerine “Harika Bir Hayat” adlı kitabı yazmaya karar verdiğini açıkladı. Biyografi yazarken ana karakterin tüm hayatının en ince ayrıntılarıyla aktarmak gerektiğine değinen Hükmenoğlu, “Bu kitap bir biyografi üzerine yazıldı ama hayali karakterin hikayesini içeriyor. Bu cesurca bir karardı. Yazılan kitabın okurda karşılık görmesi yazar için heyecan verici bir durum. Romanlarımda çok fazla karakter ve kurgu olması hoşuma gidiyor. Yazarken eğlenmek ve okuru heyecanlandırmak motivasyonumu artırıyor. Günümüzde her yazılanın gerçekliğini sorguluyoruz” dedi. “Harika Bir Hayat” adlı kitabının devamını getireceğini okurlarına müjdeleyen Hükümenoğlu, “Şu anda polisiye bir roman yazıyorum. “Harika Bir Hayat” kitabımın da devamını getireceğim. Okurlarımdan bu konuda çok fazla talep oldu. Ödüller yazar için elbette çok önemli. Motivasyonu ve yaptığı işte kaliteyi arttırıyor. Ancak ben ve diğer yazar arkadaşlarım da bir kitabı yazarken ödül için kalemi ele almayız. “Yunus Nadi” ödülü almak benim için çok kıymetliydi” diye konuştu. Günümüzde kütüphane ve bu tarz söyleşi programlarının azaldığına değinen Hikmet Hükümenoğlu, Nilüfer Belediyesi’ne okurlarıyla buluşma imkanı sunduğu için teşekkür etti. Hükümenoğlu, söyleşinin ardından okurları için Yunus Nadi ödüllerinde ‘En İyi Roman Ödülü'nü alan “Harika Bir Hayat” adlı kitabını imzaladı.

Tiyatro coşkusuna muhteşem final Haber

Tiyatro coşkusuna muhteşem final

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı işbirliğiyle düzenlediği 27. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde binlerce kültür sanat dostu doyasıya tiyatro coşkusu yaşadı. Bursa’nın kültür sanat anlamında uluslararası marka etkinliklerinden olan Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Türkiye’nin farklı şehirlerinin yanı sıra Brezilya, İran, İtalya, İspanya, Hollanda gibi ülkelerden toplam 17 ekibin 12 salonda sahne aldığı muhteşem gösteri ve oyunlarla sona erdi. Prof. Dr. Nihal Kuyumcu, Firuze Engin, İlknur Durmaz, Asst. Prof. Dr. Tülay Yıldız Akgül, Berkay Akın ve Murat Liman’dan oluşan sanat kurulu üyeleri tarafından seçilen oyunlar, bir hafta boyunca binlerce çocuk ce genci ücretsiz tiyatro ile buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi Oda Tiyatrosu, AVP Devlet Tiyatrosu, Osmangazi Belediyesi 1326 Panorama Fetih Müzesi, Uludağ Üniversitesi Tiyatro Salonu, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi, ÇEK Sanat, Podyum Sanat Mahal, Tayyare, Yıldırım Belediyesi Barış Manço ve Gürsu Belediyesi Kültür Merkezleri’nde gerçekleşen 30 gösterinin yanı sıra 6 atölye ve bir de panelle dolu dolu tiyatro şöleni yaşayan Bursalılar, festivale büyük ilgi gösterdi.   ZENGİN İÇERİKLİ DOLU DOLU FESTİVAL Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ‘Papağan Kaçtı’ prömiyeri ile başlayan festival, ÇEK Sanat Tiyatro’nun ‘Keloğlan ile Oh Dede’ oyunu ile sona erdi. Festivalde Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında sahnelenen Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları’nın ‘Bursa’da bir Cumhuriyet Kumpanyası’ oyunu ayakta alkışlandı. Festival kapsamında Sevgi Evleri’nde kalan çocuklar da özel gösterimle tiyatro ile buluştu. Bir hafta boyunca salonları tıklım tıklım dolduran kültür ve sanat dostları, birbirinden farklı oyunlarla eğlenirken, atölye seminerlerle de bireysel yeteneklerini geliştirdiler.   ETKESER’DEN KÜLTÜR VE SANAT DOSTLARINA TEŞEKKÜR Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser, 27 yıldır devam eden, Türkiye’de bu kadar uzun süredir devam eden tek tiyatro festivaline yoğun ilgi gösteren kültür ve sanat dostlarına teşekkür etti. Tiyatronun insanları bir araya getiren, empati kurmasını sağlayan, iletişim, sosyal sorumluluk, takım oyunu gibi bir çok faydası bulunduğuna dikkat çekerek festivalin önemine vurgu yapan Etkeser, festivalin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festivalin katkıları ile bugünlere ulaştığını söyledi. Etkeser, festivalin ana sponsoru Downtown ile Kaplan Okulları, Bebetto, Yörsan, Keskinoğlu, Durmazlar Holding, Özhan Marketler Zinciri, Kebapçı İskender, Limon Catering, Royal Termal Otel, Bursa Ticaret Borsası ve Wolke gibi kurum ve kuruluşlara da katkılarından ve tiyatro sanatına verdikleri değerden dolayı teşekkür etti. BKSTV Başkanı Etkeser, sanatın iyileştirici gücünü uyandırmak ve uluslararası festival ve etkinliklerle Bursa’yı kültür ve sanat alanında dünyada ilk akla gelen odak noktalarından biri haline getirmek için çabalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri Fehim Ferik tarafından da festivale katılan tiyatro sanatçılarına plaket takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.