Hava Durumu

#Organ Bağışı

Haberin Analizi - Organ Bağışı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Organ Bağışı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa organ bağışında zirvede Haber

Bursa organ bağışında zirvede

Bursa,organ bağışında yıllardır liderlik yaparak 2023 yılında da öne çıktı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Düzce ve Bilecik illerini kapsayan bu bölge, beyin ölümü tespiti ve aile bağış oranları açısından başarısını sürdürdü. Bursa'daki hastanelerin donör bildirimleri ile bu bölgenin Türkiye'de organ bağışında öncü olduğunu belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, bu başarının Sağlık Müdürlükleri, hastane yöneticileri, yoğun bakım hekimleri, hemşireleri ve organ nakli koordinatörlerinin katkılarıyla gerçekleştiğini ifade etti. Dr. Yıldırım, organ bağışı farkındalık çalışmalarına destek veren tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de organ ve doku bekleyen hastaların sayısının arttığına dikkat çeken Dr. Yıldırım, 2023 itibarıyla Türkiye genelinde 24 bin 449 kişinin böbrek, bin 422 kişinin kalp, 2 bin 600 kişinin karaciğer, 204 kişinin akciğer, 277 kişinin pankreas, 3 bin 963 kişinin ise kornea nakli beklediğini söyledi. Bursa Bölgesi'nde de 2 bin 341 kişinin böbrek, 337 kişinin karaciğer, 138 kişinin ise hala kornea beklediğini belirtti. Dr. Yıldırım, organ bağışının önemine vurgu yaparak, bağışların sayısının artırılması gerektiğini ve herkesin bir gün organ ihtiyacı olabileceğini söyledi. Organ bağışlarının azalması durumunda birçok hastanın organ nakli yapılmadan vefat edeceğine dikkat çekti ve insanların bu konuda duyarlı davranmasını, özellikle yakınlarının organlarını bağışlayarak umut olabileceğini ifade etti.

Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen hasta organlarıyla 6 kişiye umut oldu Haber

Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen hasta organlarıyla 6 kişiye umut oldu

18 Ağustos tarihinde travma sebebi ile Çekirge Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan 43 yaşındaki erkek hasta İ.Y. 5 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayata tutunamadı. Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine hastane organ nakil koordinatörleri, hastanın ailesi ile görüşerek organ bağışı hakkında bilgi verdi. Ailenin onay vermesi sonucu durum Sağlık Bakanlığı’na bildirilerek, nakil olacak hastaların belirlenmesine başlandı. Çekirge Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı operasyonla merhumun bir böbreği Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, diğer böbreği ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gönderildi. Merhumun kalbi İstanbul’da özel bir hastaneye, karaciğer ve korneaları ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gönderildi. İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. YAVUZYILMAZ’DAN TEŞEKKÜR Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, organ bağışının son derece onurlu ve kutsal bir davranış olduğunu belirtti. Aile ferdini kaybetmenin acısını bir kenara bırakıp, büyük duyarlılık göstererek merhumun organlarını bağışlayan aileye teşekkür eden Dr. Yavuzyılmaz, “Ailemizin bağışladığı organlar sayesinde organ bekleyen 4 hastamız yaşama tutunacak korneaları ile de iki hastamız ışığa kavuşacak. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.