Hava Durumu

#Sergi

Haberin Analizi - Sergi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sergi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası" Sergisi Nilüfer’de

1 Mayıs işçi Bayramı yaklaşırken Nilüfer Belediyesi, sokağın direnişini anlatan özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl hayatını kaybeden, 1 Mayıs kutlamalarının simge afişlerinin yaratıcısı Orhan Taylan'ı da anma niteliği taşıyan, "Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası" isimli sergi, Nilüfer'de iki ayrı salonda izlenime açıldı. Serginin açılışını, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Orhan Taylan’ın eşi Melek Taylan Ulagay ve oğlu Ferhat Taylan birlikte yaptı. Çok sayıda davetlinin de katıldığı serginin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, çok anlamlı bir sergiye ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, “Orhan Taylan’ın anlamlı ve güzel eserlerine ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Nilüfer Belediyesi her zaman sanata ve sanatçıya sahip çıkmıştır. Bundan sonra da bu anlayış devam edecek. Bu eserleri bizlerle buluşturan ailesine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Nilüfer’in çok anlamlı bir sergiyi Bursa ile buluşturduğunu vurgulayarak, “Orhan Taylan’ın gezi olayları sırasında sokağın direnişini sanata dönüştürmesi inanılmaz değerli. Ailesine de bu çalışmalara sahip çıktığı için teşekkür ediyorum. Bu sergi çok büyük anlam içeriyor. Verilen mücadeleyi anlatmak açısından bu eserlerin ileri ki yıllara taşınması gerekir. Sanata sahip çıkmak herkesin sorumluluğudur. Bizim aydınlanmamızı kültür-sanat yapacaktır. Nilüfer’deki sanata sahip çıkma anlayışı Bursa genelinde de devam edecek. Bursa sanat kenti olmak zorunda” dedi. Sergi açılışında duygularını ifade eden Orhan Taylan'ın  oğlu Ferhat Taylan da emeği geçenlere teşekkür ederek, “Babam burada olsaydı çok mutlu olurdu. 10 yıl önce yaptığı çalışmalarının kamusal alanda sergilenmesine çok sevinirdi. Biz de aile olarak onun emeğine sahip çıkıldığı için çok mutlu olduk” diye konuştu. Orhan Taylan’ın, büyük kısmını 2013 yılında yaptığı Gezi resimleri ile DİSK’le beraber çalıştığı dönemden afişleri, fotoğrafları, çizimleri ve yazılarını buluşturan sergi, aile arşivi yanında DİSK ve salt arşivinden bir seçkiyi de Bursa’ya taşıyor. Sergi, 28 Temmuz’a kadar Nâzım Hikmet Kültürevi ve Meteor I Balat Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.

Karacabey belediyesinden Tarihin fotoğraf galerisine anlamlı destek Haber

Karacabey belediyesinden Tarihin fotoğraf galerisine anlamlı destek

Geçtiğimiz günlerde, Yörem Gazetesi Kurucusu Ali Bursalı tarafından, Meltem Gazetesinin ilk yıllarına ait gazete sayfalarının yer aldığı arşiv, bu müzeye bağışlandı. Bursalı, gazetenin kurucusu Malik Kırımlı'nın vefatından önce arşivi kendisine verdiğini belirtti. Belediye Başkanı Ali Özkan, gerçekleşen devir teslim töreninde duygularını paylaşarak, bu anlamlı projeye önemli bir katkı sağlanmasından dolayı Ali Bursalı ve Yörem Gazetesi Ailesine teşekkür etti. Özkan, bu projenin kişi ve kurumların arşivlerini paylaşmasıyla büyüdüğünü vurguladı ve arşivlerin ciddi bir kaynak oluşturduğunu belirtti. Arşiv, ilçenin yarım asır önceki haberlerini, gündem konularını ve yaşananları öğrenme imkanı sunacak. Belediye tarafından, gazete sayfaları yüksek çözünürlüklü olarak dijital ortama aktarılıp garanti altına alınacak ve daha sonra Fotoğraf Galerisi'nde interaktif alanda ziyaretçilere sunulacak. İlerleyen zamanda haber içerisinde detaylı arama ve filtreleme özellikleri de eklenerek galeri güncel tutulacak. Yörem Gazetesi Kurucusu Ali Bursalı, arşivin belediye ve vatandaşlara emanet edildiğini belirterek, bu değerli kaynağın artık Tarihi Fotoğraf Galerisi'nde sergilenmesi gerektiğini ifade etti. 29 Ekim haftasında açılan Tarihi Fotoğraf Galerisi, en eski fotoğrafın 134 yıl öncesine ait olduğu ve günümüze dek ulaşan eski fotoğraf ve belgeleri içeriyor. Müzedeki panolarda ortalama 600 görsel sunulurken, galeri açıldığı günden bugüne binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Okulların toplu gezilerle ziyaret ettiği Fotoğraf Galerisi, Karacabey dışından gelen vatandaşların da ilgisini çekiyor. Ayrıca interaktif sergi imkanıyla 2000'e yakın fotoğraf galeride sergileniyor ve ziyaretçiler istediklerini filtreleyebiliyor. Bu özellik galeriyi güncel tutarken, saatlik olarak dahi güncellenebiliyor.

Göremedikleri fotoğrafları, dokunarak anladılar Haber

Göremedikleri fotoğrafları, dokunarak anladılar

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali, anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 2023 yılı hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından “Âşık Veysel Yılı” ilan edilirken, 13. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali kapsamında 'Veysel Gider Adı kalır' adlı Âşık Veysel Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Ünlü fotoğrafçılar Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Ozan Sağdıç ve Mustafa Türkyılmaz’ın objektifine yansıyan Aşık Veysel’in portre ve yaşamından kesitler sergilendi. DOKUNARAK ANLADILAR Aşık Veysel fotoğraf sergisiyle, Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde bir ilke imza atıldı. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe tarafından özel olarak Braille alfabesiyle hazırlanan kitap sayesinde, görme engelli vatandaşlar da hem sergide yer alan fotoğraflar, hem de Aşık Veysel’in yaşamı hakkında bilgi sahibi olma imkanı buldu. Görme engelli vatandaşlar göremedikleri fotoğrafların hikayesini, okuyarak anlamaya çalıştı. Sergiyi gezen Altınokta Körler Derneği Bursa Şube Başkanı Tayfun Turgut, “Görsele dayanan bu serginin görme engellilerin de anlaması için kabartma yazısıyla kitapçık haline getirilmesi bizim için çok değerli. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Altınokta Körler Derneği Bursa Şube Sekreteri Ömer Sözgen de “Resimleri betimleyen Braille yazıyla hazırlanmış kitaplar bizi çok mutlu etti. Görme engellilerin de düşünülmüş olması bizim için özel ve güzel bir davranış. Tabi Aşık Veysel de bu arada bizim en büyük ozanlarımızdan ve kendisi de görme engellidir. Bizim için ayrıcalıklıdır” diye konuştu. BUFSAD Başkanı Serpil Savaş, Aşık Veysel’in ölümünün 50’nci yılı olması nedeniyle 2023 yılının hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Aşık Veysel Yılı’ ilan edildiğini hatırlatarak, “Fotofest’in bu yıl özel konukları var. Ustaların objektifinden Türk halk edebiyatının önemli ozanlarından Aşık Veysel Şatıroğlu’nun portre ve yaşam fotoğrafları bu sene konuğumuz oldu. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe’nin hazırladıkları ve 13 yıldır üzerinde çalıştıkları, Aşık Veysel’in hayatı, şiirleri ve halk ozanlığına dair bilgileri içeren önemli bir eserler de bizlerle. Bu eseri aynı zamanda Braille alfabesiyle de kütüphanelerimize kazandırmış ve görme engelli vatandaşlarımızın da ozanımız hakkında bilgi edinmesine, onu anlamasına imkan sağlamış oldular. Ben tüm fotoğraf severleri, Halk edebiyatı sevenleri ve Aşık Veysel’i anlayan bütün halkımızı sergimizi gezmeye davet ediyorum” dedi.

Cumhuriyetin 100. yılına özel sergi Haber

Cumhuriyetin 100. yılına özel sergi

Mudanya Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak düzenlediği resim çalıştayı Bademli Hanımeli İmece Evi’nde devam ediyor. Çalıştayı ziyaret eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ressamlarla sohbet ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Leyla Yüksel’in küratörlüğünde gerçekleşen çalıştayda ressamlar Ağıt Uğur Uludağ, Arzu Karayel, Ceyda Güler, Durmuş Ali Akça, Ebru Narin, Erkin Keskin, Gülümay Çiraz, Hacer Elitok, Hayati Çetin, İzzet Temel, Kübra Karataş Öztan, Mehmet Kanlı, Mine Gençtürk, Yüksel Baydar ve Zeynep Bingöl Çiftçi yer alıyor. Söyleşi, atölye ve sanatçı performanslarının gerçekleştiği çalıştayda yapılan resimler, 23 Eylül Cumartesi saat 14.00’da Bademli Hanımeli İmece Evi’nde yapılacak “Cumhuriyetin 100. Yılı Sanatın Işığı” sergisiyle beğeniye sunulacak. Kültür sanat alanında birçok etkinlik ve çalışmayı hayata geçirdiklerini belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Yetişkinler ile çocuklarımıza tiyatrodan müziğe, görsel sanatlardan spor branşlarına kadar çok sayıda eğitimler ve kurslar veriliyor” dedi. Mudanya’nın var olan kültürel değerlerini sanatla buluşturmaya devam edeceklerini belirten Türkyılmaz, “Mudanya nasıl ki “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti” olarak anılıyorsa, Cumhuriyet değerlerinin özgürce yaşandığı, kültür ve sanatın değer gördüğü bir kent olarak da anılmaya başlandı. Resim çalıştayımız bu sene ilk kez düzenlendi ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Emek veren sanatçılarımıza teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizi sergimize davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.