Hava Durumu

#Tübitak

Haberin Analizi - Tübitak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tübitak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TÜBİTAK Ar-Ge Destek Programları Haber

TÜBİTAK Ar-Ge Destek Programları

TÜBİTAK'ın Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Bursatto ve Bursa Teknopark ile iş birliği içinde düzenlediği "TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı," Ar-Ge destek programlarına ilgi gösteren birçok kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bu etkinlikte konuşmacılar TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Bahriye Özkara ve Kıdemli Uzmanı Onur Ülger'di. Program, Bursa Teknopark ve Bursatto Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu'nun da katılımıyla yoğun ilgi gördü. Etkinlikte yer alanlar arasında BTÜ akademisyenleri, sanayi kuruluşlarından temsilciler, girişimciler, öğrenciler ve Bursa Teknopark uzmanları da bulunuyordu. Bahriye Özkara ve Onur Ülger, TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge Destek Programları hakkında katılımcılara detaylı bilgiler sunarak bu programların çeşitlerini ve niteliklerini açıkladılar. Ayrıca, bu programlarla elde edilmesi beklenen çıktıları katılımcılara aktardılar. Özellikle TÜBİTAK TEYDEB'in uyguladığı programlardan bazıları şunlardı: 1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı 1509-TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Ayrıca, teknoloji transferinde büyük öneme sahip olan 1702-Patent Tabanlı Teknoloji Transfer Çağrısı ve girişimciliği teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen 1512-Girişimcilik Destek Programı (BiGG) hakkında da bilgiler verildi. Bahriye Özkara, tamamlanan projelerin ticarileştirilmesine katkı sağlamak için TEYDEB tarafından desteklenen projelerin bilgilerinin PRODİS üzerinden erişime açıldığını ve bu sayede yeni iş birliklerinin oluşturulmasına yardımcı olduklarını belirtti. Ayrıca, destek programları arasındaki etkileşimi artırmak ve öncelikli alanlardaki projelere daha fazla destek sağlamak için ek puan uygulamalarını hayata geçirdiklerini açıkladı. Bu sayede projelerin çıktıları ve etkilerinin takip edilmesini sağlayarak projelerin ticarileşme başarısını kayıt altına aldıklarını belirtti. Onur Ülger ise özellikle üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir role sahip olan TÜBİTAK 1505 programı hakkında bilgi vererek akademisyenlerin ve sanayicilerin projelerini sunmalarını beklediklerini ifade etti. Programın son bölümünde katılımcıların Ar-Ge Destek Programları hakkında soruları yanıtlandı ve toplantı sona erdi.

Kronik yara, artık cep telefonu ile takip edilebilecek Haber

Kronik yara, artık cep telefonu ile takip edilebilecek

Proje çerçevesinde geliştirilen yara örtüleri ile uzun dönem tedavi gerektiren kronik yara bakımına alternatif bir izleme yöntemi sunuluyor. Bu yöntemin en önemli avantajı ise hastaların kronik yaralarının takibini cep telefonu uygulaması ile takip edebilecek. Proje ile ilgili teknik detaylar hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak, “Kronik yaralar, aylar ve hatta yıllar süren uzun tedavi süreçlerinden dolayı yüksek maliyetli olabilmekte. Klinikte yara takip işlemi, yaranın her seferinde açılıp çeşitli pH probları ile ölçümü ya da yaradan sürüntü alınması şeklinde yapılmaktadır. Bizim geliştirdiğimiz yara örtüleri ile ise yara bölgesi açılmadan, sadece renk değişimi ile yaranın durumunun takip edilmesi mümkün olacak. Bununla hem maliyetlerin düşürülmesi hem de hasta konforunun arttırılması sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı. Yara örtülerinde yara iyileştirme potansiyeli olan bakteriyel selüloz nanofiberleri kullandıklarını belirten Tamahkar, “Nanofiber formunda ve pH duyarlı özelliğe sahip yara örtüleri geliştireceğiz. Bunun için daha önce pek çok çalışmada yara iyileştirme potansiyeli gösterilen bakteriyel selüloz nanofiberleri tercih edildi. Ayrıca piyasada bakteriyel selüloz nanofiberlerden hazırlanan yara örtüleri de mevcut. Ancak bu ürünler yaranın enfeksiyon durumunu takip edebilme kabiliyetine sahip değildir. Bu proje ile bakteriyel selüloz nanofiber temelli yara takibi yapabilen yeni yara örtüleri geliştirilecek. Bunun için de bu nanofiberlere pH duyarlılık özelliği kazandıracağız. Bakteriyel selüloz nanofiber temelli pH duyarlı yara örtülerinin cep telefonu uygulaması ile entegre edilerek geliştirilmesi ise projemizin sunduğu en önemli yenilik” şeklinde konuştu. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak’ın yapacağı ve TÜBİTAK 3501 projeleri çerçevesinde desteklenecek proje 18 ay sürecek. Proje ekibinde Uludağ Üniversitesi Kimya bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgen Osman, Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü Dr. Öğr. Üyesi Volkan Altuntaş ve iki bursiyer yer alıyor.

Kadın Girişimciler Dijital Çağa Hazırlanıyor Haber

Kadın Girişimciler Dijital Çağa Hazırlanıyor

Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerine yönelik önemli bir eğitim programına ev sahipliği yaptı. Marmara Üniversitesi ESKAR işbirliğinde, TÜBİTAK destekleri ile kadın kooperatiflerinin eğitim yolu ile güçlendirilmesini hedefleyen projede girişimcilik, dijital pazarlama ve markalaşma konularında 4 gün boyunca verilen eğitimlere 200’den fazla kadın girişimci katıldı. Proje çerçevesinde Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde belirlenen 7 pilot ilde gerçekleşecek olan eğitimlerin Bursa programının açılışında konuşan TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın, "Dijitalleşme ve yeşil dönüşümün üretim teknolojilerinde sağladığı hızlı gelişmeler önümüzdeki dönemde küresel rekabet şartlarının çok daha sert olacağına işaret ediyor. Bu nedenle kadınlarımızın girişimcilik ekosistemine katılması, ülkemiz için her zamankinden daha hayati önemde olacak" dedi. "KADIN GİRİŞİMCİ POTANSİYELİMİZ EŞİ BULUNMAZ BİR HAZİNE" Türkiye’nin müthiş bir kadın girişimci potansiyeli olduğunu söyleyen Saygın, "Bu bir ülke için gerçekten eşi bulunmaz bir hazine. Bu hazineyi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bugün dünyaca tanınan, çok önemli başarılara imza atmış kadınlarımız var. Ülkemiz daha nicelerini yetiştirecek güce sahip. Biz her adımımızı bu inançla atıyoruz. Elbette iktisadi hayata dahil olmak kadar orada kalıcı olabilmek de bir o kadar önemli. Kadınlarımızın yaşanan teknolojik dönüşüm ve sosyal değişimleri dikkate alarak bilgilerini sürekli güncel tutmaları gerekiyor. Bu noktada düzenlenen bu eğitim programını çok kıymetli buluyorum. Dijital pazarlama, girişimcilik ve markalaşma konularında verilecek eğitimler, kadınlarımıza özgüven kazandırırken, geleceği daha iyi okuyabilmelerine de imkan sağlayacak. Emeği geçen tüm paydaşlara ve kıymetli hocalarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "EĞİTİMLER KADINLARIMIZIN BAKIŞ AÇILARINI DEĞİŞTİRİYOR” ESKAR Genel Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, Bursa programlarında girişimci kadınların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Alanında uzman akademisyenler tarafından verilen eğitimlerin iş dünyasının vazgeçilmez unsurlarının bir çoğunu kapsadığını belirten Prof. Dr. Ayanoğlu, "Bu eğitimler her şeyden önce kadınlarımızın bakış açısını değiştiriyor. Girişimci vizyona sahip oluyorlar. Ürünlerini nasıl markalaştırırlar, müşteriyle iletişim nasıl olmalı, dijital platformları etkili kullanabilmeleri için neler gerekiyor gibi konuların cevaplarını buluyorlar. Ürünlerini ve fikirlerini yenilikçi hale getirebilmeyi öğreniyorlar. BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a projemize destekleri için teşekkür ediyorum" dedi. Alanında uzman akademisyenler tarafından 4 gün boyunca verilen eğitimleri başarıyla tamamlayan kadınlar kapanış töreninde sertifikalarını aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.