2024-2025 eğitim-öğretim yılı yeniliklerle başladı
2024-2025 eğitim-öğretim yılı, yaz tatilinin ardından 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen için 74 bine yakın okul ve 750 bine yakın derslikte başladı. Bu eğitim yılının ilk dersinde, tüm sınıflarda “Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi” teması işlenerek yeni döneme giriş yapıldı.
Bu yıl Türkiye’de eğitim alanında önemli yenilikler devreye girecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, yeni müfredat anasınıfı, 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandı. Yeni müfredat ile ders içerikleri %35 oranında sadeleştirildi ve eğitimde dijitalleşme hedeflendi. Bu kapsamda, karekod içeren ders kitaplarında animasyonlar, simülasyonlar, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli uygulamalar yer aldı. Öğrencilerin ek yardımcı kaynaklara ihtiyaç duymadan öğrenmelerini sağlayacak bu sistem, beceri örgüsü temelli ders kitaplarıyla desteklendi. Ayrıca ücretsiz ders kitapları öğrencilere ulaştırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik eğitime de ağırlık vererek bu alandaki reformlarına hız kazandırdı. “Herkesin bir mesleği olmalı” felsefesiyle hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında, mesleki eğitim güçlendirildi. Bu doğrultuda ortaokul 7. ve 8. sınıflarda zanaat atölyeleri kurulmasının ardından, meslek ortaokulları bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde açılacak.
Bunun yanı sıra, spora erken yaşta yönlendirme hedefiyle 9 ilde spor liseleri bünyesinde açılan spor ortaokulları ilk öğrencilerini kabul edecek. Böylelikle yetenekli gençlerin keşfi ve spor eğitimi daha erken yaşlarda başlatılacak. Okullardaki sınıf öğretmenleri ve ortaokul 5. sınıf şubeleri bu yıl ilk kez e-Okul sistemi üzerinden otomatik olarak belirlendi.
Eğitim-öğretim sürecindeki yenilikler bununla sınırlı kalmıyor. Velilerle okul işbirliğini artırmak için “Velivizyon” adlı bir platform devreye sokuldu. Ayrıca geçen yıl başlatılan “ortak sınav” uygulaması genişletilerek, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerinde ortak sınavlar yapılacak. Bu yıl, sınıf annesi uygulaması da yürürlükte olmayacak ve veliler randevusuz okula giremeyecek. Cep telefonu kullanımına yönelik sınırlamalar ise devam edecek.
MEB ayrıca “yeşil bayrak” projesiyle okulların enerji verimliliğini artırmayı ve çevreye duyarlı projeleri teşvik etmeyi hedefliyor. İlkokul ve ortaokul öğrencileri bu yıl okullarında ağaç dikme faaliyetlerine katılacak ve kendi diktikleri ağaçların bakımını üstlenecekler. Okullarda çevre bilincini artırmaya yönelik çeşitli eğitimler verilmesi ve okul bahçelerinin çevreci bir yapıya kavuşturulması için çalışmalar yapılacak.
2024-2025 eğitim takvimi de belirlenmiş durumda. 11 Kasım’da başlayacak ara tatille öğrenciler 9 günlük bir mola verecek. Birinci dönem 17 Ocak 2025’te sona erecek ve öğrenciler iki haftalık bir yarıyıl tatiline çıkacak. İkinci dönem ise 3 Şubat 2025’te başlayacak, ara tatili 31 Mart’ta yapılacak ve eğitim yılı 20 Haziran 2025’te tamamlanacak.