Hava Durumu

Kira fiyatlarıyla başa çıkmak zor : Bursalıların alternatifi stüdyo daire tercihi

Bursa'da birçok ilçede artan kira fiyatları, vatandaşları maddi zorluklarla baş başa bırakırken, yeni yasa kapsamında önceden beri oturan kiracılara getirilen yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri tarafından dikkate alınmıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2024 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
Kira fiyatlarıyla başa çıkmak zor : Bursalıların alternatifi stüdyo daire tercihi

Bursa'da kira fiyatlarının yüksekliği, vatandaşları ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Haberin analizi ekibi olarak sizler için fiyatları derledik. İlçeler bazında kira fiyatları şu şekilde:

Yenişehir: 10 bin - 14 bin TL

Yıldırım: 9 bin - 13 bin TL

Mudanya: 11 bin - 15 bin TL

Gürsu: 10 bin - 13 bin TL

Gemlik: 9 bin - 13 bin TL

Kestel: 11 bin - 15 bin TL

İnegöl: 9 bin - 13 bin TL

Nilüfer: 9 bin - 15 bin TL

Yüksek kira fiyatları, özellikle dar gelirli ve genç aileleri olumsuz etkiliyor. Ek olarak, yeni yasa ile önceden oturan kiracılara getirilen yüzde 25 zam sınırlamasının birçok ev sahibi tarafından göz ardı edildiğini söyleyen Gayrimenkul sahibi Murat bey, şu ifadelere değindi:

" Yeni yasa, önceden beri oturan kiracılara en fazla yüzde 25 zam yapılmasını öngörüyor. Ancak çoğu ev sahibi eski kiracısına maksimum yüzde 25 zammı uygulamıyor. Bu durum, ev sahipleri ile kiracılar arasında kavgaya tartışmaya sebep oluyor. Son dönemde sık sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir. 

EV SAHİPLERİ NEDEN BU SINIRLAMAYI GÖZ ARDI EDİYOR?

Çoğu ev sahibi, piyasa koşullarına dayanarak kira fiyatlarını belirleme eğiliminde oldukları için yasal sınırlamayı dikkate almıyor. Hatta eski kiracısı önceki yıl 3 bin liraya otururken, zam gelmesiyle birlikte 6 bin, 7 bin lira birden zam yapanlar da oluyor. Bu kez arada çatışmalar yaşanıyor. Kiracı yüksek orandaki zammı kabul etmeyip en fazla yüzde 25 vereceğini söylediğinde de zorluklar yaşanıyor. 

Yüksek kira fiyatları, kiracıların aylık bütçesini zorlayarak ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıyor, kiracı kendi hakkını savunmak için elindeki kontratı güvencesi olarak kullanıp hukuki yollara başvurarak çözüm arayabilir. Fakat bu noktada gayrimenkul danışmanlığı olarak ev sahipleri ile kiracılar olarak tarafların çıkarlarını gözeterek adil bir kira bedeli belirlenmesi konusunda uzlaşma sağlamak amacindayiz. Uzlaşma sağlamak adına ev sahipleri ile kiracılar arasında adil bir diyalog kurulması çalışmamızda çok önem taşıyor. Ancak, piyasa koşullarına dayanarak kira fiyatlarını belirleme eğiliminde olan ev sahiplerinin, yasal sınırlamaları göz ardı etmesi dengeyi zorlaştırıyor.

YÜKSEK KİRA FİYATLARI NEDENİYLE BİREYLERİN TERCİHİ 1+0 STÜDYO DAİRELER

Yüksek kira fiyatları, bireyleri ekonomik zorluklarla baş başa bıraktığından başka tercihlere de yönlendiriyor. 1+0 stüdyo daireler, daha uygun fiyatlı olmaları nedeniyle bu ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışan kiracılar için çekici hale gelmeye başladı. Ayrıca bu tip daireler, fatura dahil ve bayan apartı veya yurt tarzı olduğu için kira maliyetini de daha aza indirgiyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.