Hava Durumu

AYM kararıyla kadınlar bekarlık soyadlarını sadece kullanabilecek

Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik ilkesine aykırı bulduğu kararıyla, kadınlar artık evlilik öncesi soyadlarını eşlerinin soyadını almadan da kullanabilecekler.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
AYM kararıyla kadınlar bekarlık soyadlarını sadece kullanabilecek

Bugüne kadar kadınlar, evlilik sonrasında eşlerinin soyadlarının önüne veya arkasına eski soyadlarını ekleyebiliyorlardı.Ancak AYM'nin kararıyla, bekarlık soyadlarını tek başına kullanabilecekleri kararlaştırıldı.

Bu karar doğrultusunda evli kadınlar da, dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını alabilecekler. Bu hakkı kullanmak isteyen kadınlar, evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yazılı başvuru yapabilecekler.

Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesine göre evlilik sonrasında kadınlar, eşlerinin soyismini alma zorunluluğuyla karşı karşıyaydı. Ancak AYM'nin kararıyla bu zorunluluk ortadan kalktı ve kadınlar sadece bekarlık soyadlarını kullanabilecekler.

Kararın 22 Nisan 2023'te alındığı ve 28 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilirken, meclise 9 ay içinde düzenleme yapma süresi tanındı.

Meclis'in bu süre zarfında bir çalışma yapmaması halinde AYM'nin kararı yürürlüğe girecek. Bu durumda kadınlar, mahkemeye başvurmadan sadece evlilik öncesi soyisimlerini kullanabilecekler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.